У чергу за відстрочкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У чергу за відстрочкою

2647
Більше сотні емітентів облігацій не змогли виконати свої зобов'язання перед кредиторами. І це ще тільки початок боргової кризи.
Перша хвиля кризи на ринку корпоративних облігацій накрила шість компаній: виробника труб "Ютист", цукровий холдинг "Інцукорпром-К", рітейлерів "Руш" (мережа магазинів "Єва"), "Караван", "Сітіком" і банк "Причорномор'я". За боргами цих емітентів відбувся повноцінний дефолт, більше сотні компаній "відрізнилися" технічними дефолтами. За даними голови ради директорів фондової біржі ПФТС Ірини Зорі, у першому півріччі на ринку зафіксована рекордна кількість дефолтів, зокрема технічних, на загальну суму 1,87 млрд гривень.
Одна із причин масових дефолтів - недооцінка ризиків підприємствами. "Валютний ризик за проектом оцінюється як невисокий. Стабільна економічна політика уряду дозволила зробити гривню стійкою", - зазначається в проспекті емісії ЗАТ "Фуршет", датованому жовтнем 2007-го. Не менш оптимістично оцінила свої ризики і компанія "Руш", яка вмістила свої конкурентні переваги в одну ємну фразу: "Сучасні форми торгівлі в наших жіночих магазинах - вісь, яка приваблює покупців".
Підприємства, які раніше активно випускали облігації, з не меншою активністю почали зволікати з виплатами за ними. Про відстрочку платежів (у другому півріччі наступає термін погашення облігацій більш ніж на шість мільярдів гривень) домовляється як мінімум третина емітентів: одні просто просять кредиторів почекати, інші перед початком оферт підвищують купонні ставки. Аналітики очікують, що під кінець року список збанкрутілих позичальників поповниться новими іменами. "Кількість дефолтів буде залежати від економічної ситуації в країні. За песимістичного сценарію розвитку економіки неплатежі за облігаціями почастішають", - побоюється керівник департаменту аналізу ринку боргових зобов'язань компанії "Трійка Діалог" Олександр Кудрін.
Жертви швидкого зростання
Найбільш ризиковими з погляду неплатежів вважаються колишні фаворити інвесторів і андеррайтерів - торгівля, будівництво і фінансовий сектор. Торгівля, що стала жертвою економічного спаду і неприступності кредитів, частіше за інших стає джерелом новин про реструктуризацію облігаційних позик. "Найпроблемніші галузі - найбільш закредитовані. В основному це рітейл. Як мінімум п'ять-сім рітейлерів перебувають у стані дефолту або банкрутства", - говорить керівник управління корпоративних фінансів УкрСиббанку Руслан Кільмухаметов.
Про реструктуризацію оголосили ЗАТ "Фуршет" (борг на 150 млн гривень) і ТОВ "Амстор" (50 млн). На відміну від цих двох гравців, що запропонували інвесторам прийнятні умови, ТОВ "Караван" просто приголомшило власників облігацій. Рітейлер спочатку прострочив купонні виплати, а потім оголосив про достроковий викуп облігацій за половину номінальної ціни. Щоб захиститися від претензій кредиторів, власники компанії перевели господарську діяльність на нову юрособу - ТОВ "Адвентіс".
Нещодавно переговори про повторну реструктуризацію почало ТОВ "Квіза Трейд" ("Велика Кишеня"). Відповідно до весняної домовленості із кредиторами, рітейлер повинен був 9 липня виплатити відсотки і погасити десяту частину боргу на суму 250 млн гривень. Але і цей варіант виявився компанії не під силу. Аналітик інвестиційної групи "Сократ" Михайло Сальников прогнозує: якщо переговори пройдуть успішно, то подібною практикою можуть скористатися й інші емітенти.
Не виправдали надій на високу надійність підприємства АПК, чиї папери ще рік тому входили в котирувальні списки вищого рівня. Так, "Інцукорпром-К" не зумів викупити пред'явлені до оферти папери і не запропонував кредиторам (серед них великі банки та інвестиційні фонди) реструктуризацію, у зв'язку із чим деякі з них звернулися в суди. Ще один представник цукрової галузі - виробнича компанія "Поділля", що входить у групу "Укрпромінвест", - допустила технічний дефолт. Поручительство корпорації "Рошен", що раніше вважалося ознакою високої якості паперів "Поділля", нічого не дало їхнім власникам. "Ми очікуємо досить складні переговори емітенту і власників облігацій, але прогнозуємо, що реального дефолту не відбудеться, і компроміс буде досягнутий", - стверджують в інвестиційній компанії (ІК) Concorde Capital.
Відмовилася від виконання оферти і Черкаська птахофабрика. Компанія зауважила своє важке фінансове становище і запропонувала інвесторам відстрочку виплат на рік. Тим часом група "Тект" ознак фінансових проблем у неї не виявила і подала позов у Господарський суд Києва. Але справа не зрушила з мертвого місця. "Оферта дотепер не виконана. Частина заборгованості реструктуризована, але наскільки я знаю, виплати за реструктуризацією були проведені тільки в перший період, після чого припинилися. Єдине, що отримують власники, - це щоквартальні виплати за купонами", - розповідає директор компанії "Тект-Трейд" Сергій Лиходід. За його словами, ситуацію на птахофабриці вивчили не тільки аналітики "Текту", але й інші власники облігацій. Вони прийшли до висновку, що ситуацію в птахівництві не можна назвати важкою: виробники підвищують ціни на продукцію, а купівельний попит залишається стабільно високим. "Мова йде про просте бажання використати кризову паніку у своїх цілях", - впевнений Лиходід.
Проблеми з виконанням зобов'язань виникли й у фінустановах. Кредитпромбанк на початку червня допустив технічний дефолт, не виконавши оферту за облігаціями на 350 млн гривень. Але пізніше домовився з інвесторами про реструктуризацію цього боргу. Нещодавно він підвищив купонну ставку за облігаціями серії С на 50 млн гривень - з 15,5 до 20% річних, щоб уникнути оферти. "У банку велике боргове навантаження. Цього року в нього вже було декілька оферт. Частину облігацій він погасив, а деякі реструктуризував", - повідомила аналітик ІК Dragon Capital Ольга Сливінська. Відстрочка за облігаційними позиками Кредитпромбанку необхідна для переговорів зі стратегічним інвестором. За інформацією Concorde Capital, 49,9% акцій фінустанови готовий придбати Європейський банк реконструкції та розвитку. Одеський Імексбанк, у якому діє куратор від Нацбанку, також вирішив не викуповувати достроково свої облігації (згадавши про відповідну заборону НБУ) і запропонував власникам паперів реструктуризацію. На початку липня ІК Concorde Capital заявила, що реструктуризувати випуски облігацій має намір і Укргазбанк. Однак фінінститут, який нещодавно став державним, цю інформацію не коментує.
Боржник боржникові не товариш
Інвестори ділять неплатників на дві категорії: тих, хто готовий розплатитися пізніше, і тих, хто під галас кризи не проти уникнути виплат. Першій групі кредитори згодні йти на поступки. "Якщо емітент облігацій демонструє виразний план подолання труднощів і готовий, наприклад, запропонувати додаткове забезпечення за позикою, то реакція кредиторів, швидше за все, буде позитивною", - пояснює Олександр Кудрін. Зокрема, незважаючи на жорстку посадку автопрому, інвестори повірили в антикризові плани Луцького автомобільного заводу - емітент зміг домовитися про реструктуризацію двох випусків на 130 і 200 млн гривень.
Із другою групою неплатників кредитори вступають у судові позови. Хоча це не завжди дає позитивний результат. "Нещодавні випадки технічних дефолтів і вимушених реструктуризацій показують, що покупці облігацій ніяк не захищені. Тому емітенти можуть легко нав'язати їм свої умови або перевести активи на іншу компанію", - обурюється керівник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank Ukraine Олександр Печерицин. Більшість емітентів як забезпечення пропонували страховки від непогашення ними боргів. Але на страховиків інвестори не розраховують.
На думку Руслана Кільмухаметова, єдиний аргумент власників облігацій - це публічність випусків. "Покупці облігацій - це кредитори четвертої черги. Тобто навіть у рамках банкрутства вони можуть претендувати на майно позичальника тільки після кредиторів першої-третьої черги: податкової, персоналу, банків, що видали іпотечні кредити. У той же час дефолт за публічною позикою може зіпсувати імідж компанії, що в майбутньому ускладнить залучення ресурсів для неї", - розповідає Кільмухаметов.
У світі використовуються кілька механізмів реструктуризації облігаційних боргів - відстрочка виплати, перегляд купонних ставок, конвертація боргу в акції компанії. На українському ринку немає конвертованих облігацій - про такий випуск кілька років тому заявляв Укргазбанк, але змінив свою думку. У банків є інша можливість знизити своє боргове навантаження - домовитися з позичальниками про погашення кредитів облігаціями. Ця схема дозволяє компаніям і приватним особам заощадити при погашенні кредиту, а фінустановам дає можливість поліпшити власне фінансове становище.
Нездатність багатьох компаній вчасно розплатитися за боргами поставила під загрозу бізнес андеррайтерів (банків та інвесткомпаній, які купують цінні папери в емітента і перепродають їх інвесторам). "Продавати облігації на ринку в сьогоднішніх умовах неможливо. При цьому настільки серйозна криза призводить до збитків андеррайтерів через невиплати емітентами відсотків, оферт, які набагато перевищують дохід, який вони отримали в процесі початкових розміщень облігацій", - стверджує Печерицин. Втім, провідні андеррайтери, серед яких УкрСиббанк, Укрсоцбанк і ING Bank Ukraine, без роботи не залишилися. Зараз вони заробляють як консультанти з реструктуризації. Тарифи на цю послугу на ринку дуже різні (вони залежать від складності ситуації, кількості кредиторів), але в середньому консультанти запитують відсоток від суми боргу.
Можливе поліпшення ситуації аналітики передвіщають не раніше першої половини 2010 року. Більшість експертів радять готуватися до нової хвилі дефолтів, яка почнеться восени. "Найбільша кількість дефолтів буде в секторі роздрібної торгівлі. Ми очікуємо майже повного стискання ринку до четвертого кварталу", - говорить старший фінансовий аналітик ІК Astrum Investment Management Сергій Фурса.
У рейтинговому агентстві "Кредит-Рейтинг" вважають, що в липні-грудні кількість дефолтів особливо збільшиться в реальному секторі економіки. Активності на первинному ринку облігацій не варто очікувати, випуски, що відбуваються, матимуть скоріше технічний характер. За даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, у січні-травні цього року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств зменшився на 82% порівняно з аналогічним періодом 2008-го. "Про якесь пожвавлення на ринку корпоративних облігацій можна буде говорити, коли відновляться кредитування, упевненість потенційних інвесторів у позичальнику, у його здатності генерувати достатню кількість коштів для забезпечення виплат, стабілізується внутрішній і зовнішній попит на продукцію", - вважає Ольга Сливінська. Спочатку залучити фінансові ресурси на ринку облігацій зможуть держбанки. "Це можливо вже зараз, але за умови, що випуски будуть прийматися як застава при рефінансуванні НБУ", - вважає старший аналітик ІК Phoenix Capial Марія Майборода. Надалі перевагу отримають виробничі компанії, які довели свою стабільність і сумлінність під час кризи.
П'ять найбільш резонансних дефолтів за корпоративними облігаціями
"Інцукорпром-К"
Найбільший оператор цукрового ринку (у групу компаній входить кілька цукрових заводів і сільськогосподарських підприємств в Одеській області) в 2006-2007 роках не тільки випустив трирічні облігації на 50 млн гривень, але й активно брав кредити в банках. Однак вигідно використати залучені кошти компанія не зуміла - вона не виконувала інвестиційні плани відповідно до заявленого графіку і, зрештою, зіштовхнулася з дефіцитом власної сировини і зниженням рентабельності виробництва. З 2008-го операційна діяльність групи стала збитковою. А в січні цього року компанія виявилася для кредиторів поза зоною досяжності. На форумах сайту Сbonds власники облігацій навіть запитували один у одного, як знайти фірму-неплатника. Телефон, зазначений у проспекті емісії, виявився недійсним, а андеррайтер (ПУМБ) теж нічого не знав про боржника. В 2009-му кредитний рейтинг компанії був знижений до рівня uaD (дефолт).
Черкаська птахофабрика
Виробник м'яса птаха (ТМ "Панночка") відрізнився недисциплінованістю ще торік. Так, облігації серії А на 15 млн гривень у серпні 2008-го були погашені із запізненням на вісім днів. У листопаді 2008-го до дострокового викупу були пред'явлені 96% облігацій серії В на 30 млн гривень. По вуха в боргах (ще і за банківськими кредитами) підприємство, не змогло підготуватися до оферти і вдруге допустило технічний дефолт. Черкаська птахофабрика уклала договори з інвесторами про реструктуризацію заборгованості за облігаціями, однак графіку не дотримувалася. Інвестори вважають таку ситуацію дивною, адже торік чистий прибуток птахофабрики склав 27,1 млн гривень, а поточного року криза дала шанс вітчизняним виробникам курятини збільшити частку на ринку.
"Караван"
Стратегія розвитку компанії припускала відкриття в 2008-2010 роках 18 гіпермаркетів і одного супермаркету. Для реалізації масштабних планів компанія в 2008-му почала активно залучати позикові кошти: випустила облігації на 130 млн гривень, взяла кредит в Укрексімбанку, виступила поручителем за валютними позиках підприємств, що входять у групу "Караван". Негативно вплинуло на її діяльність зниження купівельного попиту в IV кварталі 2008 року. Нестача обігових коштів і труднощі з рефінансуванням призвели до того, що в лютому 2009-го компанія не змогла вчасно виплатити купон за облігаціями серії А (30 млн гривень), а вже в березні виникли проблеми з виплатою купона за облігаціями серії С (130 млн гривень). У травні 2009-го "Караван" не погасив облігації серії А. Зараз господарська діяльність компанії переведена на нову юрособу - ТОВ "Адвентіс".
"Руш"
Компанія "Руш", яка володіє мережею "Лінія магазинів ”Єва”", розвивалася досить агресивно. Торік вона збиралася відкрити 75 магазинів, а до 2010-го - збільшити доходи від реалізації в 3,7 рази. Для цього ТОВ "Руш" випустило облігації на 70 млн гривень, заручилося кредитною підтримкою шести банків і придбало права оренди на магазини, де раніше розміщувалася збанкрутіла російська мережа "Арбат Престиж". Але в підсумку в 2008-му мережа компанії розширилася всього на 23 магазини. Через скорочення кредитування, неможливість рефінансування кредитів підприємство під кінець року зіштовхнулося з нестачею обігових коштів. Тому в лютому 2009-го воно не змогло погасити пред'явлені до оферті облігації на 20 млн гривень. Постановою Дніпропетровського господарського суду 12 березня 2009 року уведений мораторій на задоволення вимог кредиторів на 12 місяців і почате виробництво в справі про банкрутство ТОВ "Руш".
Кредитпромбанк
Банк, на який до кризи претендували кілька покупців (таких, як французький Societe Generale і грецький National Bank of Greece), у кризу опинився в непростій ситуації через борги. В обігу зараз перебуває шість випусків на загальну суму 1,45 млрд гривень. Дев'ятого червня, не виконавши оферту, фінустанова допустила технічний дефолт за випуском облігацій на суму 350 млн гривень. Переговори із кредиторами про реструктуризацію дотепер не завершені. Правда, банк зумів домовитися про реструктуризацію іншого випуску на 50 млн гривень, оферта за яким припадала на 16 липня. Домовленість за другим випуском аналітики пояснюють меншою сумою, а також чутками про можливий продаж частини акцій фінінституту. Потенційним покупцем називають Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), що вже ввійшов до складу акціонерів українського Мегабанку.
Джерела: РА "Кредит-Рейтинг", звітність компаній
Катерина Сиченко
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас