Ква-ква-парк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ква-ква-парк

2700
Криза зіграла проти кримських аквапарків - вони вже не можуть підвищувати ціни. Тому будівництво багатьох атракціонів заморожено.
Молодята Дмитро та Інна Пугаченкови повернулися з весільної подорожі Кримом з гарними враженнями. За словами Інни, їх приємно вразили аквапарки: відвідувачів мало, не потрібно штовхатися, як раніше, у черзі на гірку, а персонал люб'язний і уважний. "Попередніх двох років людей було дуже багато. Більша частина часу витрачалася на черги, а не на розваги", - говорить Інна. Крім того, сімейство Пугаченкових потішили ціни, які не перевищили торішній рівень.
Гравці ринку визнають, що вперше за останні кілька років водні атракціони Криму почали зазнавати труднощів з попитом. Генеральний директор аквапарку "Бананова республіка" Юрій Рильков повідомив, що за підсумками червня відвідуваність впала на 20-25% порівняно з 2008-им. І розрив продовжує збільшуватися: у першій половині липня кількість відвідувачів зменшилася на 50% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Рильков зізнається, що сподівався на повторення досвіду 1999 року, коли люди після кризи 1998-го через скорочення доходів надали перевагу саме відпочинку у Криму, а не подорожам за кордон.
Однак надії не виправдалися. Хтось знайшов можливість виїхати за кордон, але більшість залишилися вдома, що зіграло на руку критим аквапаркам, розташованим у мегаполісах удалині від моря. У них відвідуваність зросла. Щоправда, за словами арт-менеджера Тернопільського аквапарку "Лімпопо" Сергія Бежнаря, відвідувачі намагаються відпочити в економ-варіанті, тому відмовляються від всіх супутніх послуг: масажу, сауни, манікюру та ін. Для активізації попиту доводиться вигадувати різноманітні акції, наприклад, "заплати на десять гривень дорожче - і відвідай сауну безкоштовно".
У таких умовах закриті аквапарки вирішили підвищити ціну порівняно з минулим роком у середньому на 20%. Хоча усереднення в цьому випадку досить умовно, тому що прейскурант цін в країні величезний - від 60 до 300 гривень за день розваг. А ще тариф залежить від того, коли ви приїхали в аквапарк: наприклад, у Харкові відвідування аквапарку у вихідні дні коштуватиме 120 гривень, а в будні - лише 60.
Розваги в кримських аквапарках як і раніше коштують відпочивальникам в середньому 200 гривень на день. І хоча відвідуваність падає, керівництво закладів поки не збирається знижувати тарифи.
Родом з Диснейленду
Найперші аквапарки з'явилися ще в 1950-х роках на тропічних курортах Америки і Азії. Це були спорудження на березі водойм, у яких була безліч водних гірок, басейнів, водоспадів. Поблизу американського Диснейленду в першу чергу побудували аквапарк-місто Waterworld. Досвід експлуатації аквапарків показав: вони мають невеликі терміни окупності - півтора-два року - при порівняно скромних інвестиціях півтора-два мільйони доларів і при середній тривалості купального сезону чотири місяці. Висока прибутковість цього бізнесу призвела до того, що в 90-х аквапарки, уже криті, почали масово з'являтися й у країнах з помірним кліматом.
На території колишнього СРСР перший невеликий аквапарк був відкритий у Владивостоці ще наприкінці 1980-х. В Україні піонером галузі наприкінці 90-х став одеський критий аквапарк "Посейдон", а в 2001 році недалеко від Сімеїза прийняв відвідувачів аквапарк відкритого типу "Блакитна затока". Згодом кількість парків стрімко збільшувалася, і споруджувалися вони переважно в Криму. Це пов'язано з тим, що будівництво закладів відкритого типу вимагає невеликих капіталовкладень - близько 180-200 дол./кв. м без урахування вартості землі. Згодом девелопери звернули увагу і на міста-мільйонники. Почалося зведення дорожчих аквапарків критого типу віддалині від моря, де собівартість квадратного метра, без урахування витрат на будинок і землю, становить 1300-1500 доларів. "Така ціна обумовлена тим, що необхідно встановити складну систему вентиляції і ще купу іншого", - говорить директор Асоціації аквапарків України Ганна Шарлай. За її словами, собівартість атракціонів залежить від найменування гірки, якості й країни-постачальника. Наприклад, у Туреччині гірки продають за 350 євро/кв. м, у Канаді (вищої якості) - від 600 дол./кв. м (тобто приблизно за 420 євро). Але в Україні через ПДВ, митні збори і транспортування їх ціна збільшується на 40%.
Девелопери давно підрахували, що майбутнє - за комплексними розважальними центрами, для яких сезонність не є перешкодою. Директор харківського аквапарку "Джунглі" Аліна Тобух відзначила, що половину прибутків приносять водні атракціони, а інші 50% - ресторани, бари, масажні кабінети та інші супутні послуги. Як запевняють оператори ринку, термін окупності критих аквапарків до кризи становив не менше семи років, а зараз він збільшився до десяти.
Парків буде більше
Підрахувати точну кількість українських аквапарків дуже складно. У першу чергу це пов'язано з відсутністю в нашій країні чіткого визначення поняття "аквапарк". У класичному розумінні він передбачає не тільки наявність різних гірок і басейнів, але й паркову зону. В Україні в багатьох аквапарках зелена зона відсутня. Аквапарком можуть назвати і просто кілька гірок на березі, і басейн із якимось одним атракціоном. За оцінкою Ганни Шарлай, зараз у країні діє 12 повністю сформованих аквапарків.
При цьому кількість проектів постійно збільшується. В одному тільки Києві містобудівна рада затвердила концепцію десятка проектів аквапарків, але жоден з них поки не побудований. Це пов'язано з декількома причинами. По-перше, зведення аквапарка в місті - технічно досить складний процес, з яким не кожен вітчизняний девелопер може впоратися. По-друге, аквапарки іноді є просто пристойним приводом для отримання високоліквідної ділянки поблизу крайки води. Така доля спіткала перший київський проект аквапарка, він повинен був з'явитися біля озера Тельбін. У рамках проекту крім водних атракціонів передбачалося ще звести будинок і готель. Але потім замовники проекту з компанії "Аквапарк" відмовилися від спорудження аквапарку, вирішивши, що елітний житловий комплекс цікавіший: і побудувати простіше, і технічних труднощів менше, і рентабельність вища.
Аналогічною доля стала і для аквапарків на Оболоні та Березняках. Крім того, зіграла свою роль і криза. Реалізація проектів у Борисполі й столичному Гідропарку (проект девелоперської компанії "XXI Століття") загальмувалася через проблеми з фінансуванням. Масштабний Litvinovka Entertainment, куди входить аквапарк, теж ще не почали будувати. Останній проект аквапарка на Дніпровській набережній був затверджений міськрадою у січні. Там на одній території передбачається об'єднати бізнес-центр, аквапарк, парк відпочинку і яхт-клуб. При цьому терміни будівництва стислі - два-три роки. Спорудження іншого аквапарку (на Харківському масиві) компанія "Тріумф Медіа Груп" обіцяє закінчити в 2011 році. "Парк водних розваг буде критим, а його площа складе десять тисяч квадратних метрів", - повідомив директор компанії Андрій Шпиг.
У цілому в Україні кількість аквапарків постійно зростає. Тільки за останній рік водні атракціони відкрилися в таких зовсім некурортних містах, як Луганськ і Вінниця. Ведуться будівельні роботи найбільшого аквапарку в країні (5,7 га) у Донецьку. У Луганську обіцяють звести ще один комплекс із водними атракціонами. Разом з тим через проблеми з фінансуванням, що виникли під час економічної кризи, зупинено спорудження аквапарка в Генічеську, а одеський "Посейдон" припинив свою роботу.
Про безпеку замовте слово
"Аквапарк жахливий! Плитка слизька, усі падають. На моїх очах дитина голову розбила. На гірці з колами один хлопчик порвав плавки, інший на гвинтовій гірці розбив лікоть об дно басейну. У воді занадто багато хлорки. З душу не вода тече, а окріп. Медичну допомогу при опіках не надають. Пропонують купити медикаменти в аптеці аквапарка, де вони коштують у сім разів дорожче", - діляться своїми враженнями на інтернет-форумі відвідувачі одного аквапарка на Південному березі Криму. І таких відгуків чимало. Основні скарги - слизька підлога, відсутність кваліфікованої медичної допомоги і низький професійний рівень співробітників. У закордонних аквапарках персонал проходить атестацію на проведення рятувальних робіт і має навички надання першої медичної допомоги. У нас найчастіше інструктори - це студенти, які знайшли підробіток на час літніх канікулів. Крім того, страхування від нещасних випадків практикують далеко не всі українські аквапарки, тому вирішення питання про матеріальну компенсацію за отриману на водних атракціонах травму залежить в основному від позиції адміністрації. Така ситуація пов'язана з відсутністю стандартів, які могли б регламентувати експлуатацію аквапарків.
Нещодавно цією проблемою зацікавилися народні депутати України Василь Петьовка і Оксана Білозір і направили прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко депутатський запит про вживання невідкладних заходів щодо розробки і затвердження державних стандартів, що регулюють будівництво і діяльність подібних закладів. У запиті відзначається, що в деяких "нових аквапарках використовується облднання, що було у вжитку в інших країнах", і це загрожує безпеці дозвілля українців. "У деяких аквапарках встановлені неякісні гірки, усе сиплеться. Люди одержують травми, і негативна інформація розходиться сарафановим радіо. Ми в такий спосіб самі собі робимо антирекламу", - ремствує щодо цього Рильков.
Майбутнє - за критими парками
Гравці ринку розраховують, що наступного року попит вирівняється. А це значить, що знову зросте інтерес до відкритих аквапарків. Один підприємець надав оптимістичний прогноз цієї галузі. Він побудував його на припущенні, що українці сумують за відпочинком "на всі сто" і тому наступного року відвідуваність водних парків підвищиться на 15-20%. При стабілізації економіки такий сценарій можливий. Але в довгочасній перспективі через модні тенденції і тягу до здорового способу життя насамперед буде рости відвідуваність міських критих аквапарків. Хоча б з тієї причини, що туди можна ходити протягом року, та й конкурентні позиції Криму як рекреаційної зони з кожним роком виглядають усе слабкішими.
Факти про аквапарки
1. В усьому світі налічується більше 1700 аквапарків.
2. Найбільше водних парків - близько сотні - знаходиться в США. За даними Світової асоціації аквапарків (World Waterpark Association), щорічно їх відвідують понад 70 млн чоловік.
3. Столицею аквапарків вважається місто Вісконсін Деллз у США, у якому тільки критих закладів 18. У цьому ж місті розташовані найбільші в Америці аквапарки на відкритому повітрі й у закритому приміщенні - Noah's Ark ("Ноїв ковчег") і Kalahari Resort ("Курорт Калахарі").
4. Найбільший у світі аквапарк - "Океанський купол" у Сігайї (на південному острові Японії Кьюшу) - може вмістити до десяти тисяч чоловік. Він внесений у Книгу рекордів Гіннесса.
Дарина Кутецька
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас