Банкіри: Девальвація гривні продовжиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Девальвація гривні продовжиться

Валюта
15081
Ослаблення гривні продовжиться під тиском виплат за зовнішніми боргами, розрахунків за імпортований газ і девальваційних очікувань населення, але Національний банк України (НБУ) може вплинути на профіль курсової динаміки, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.
"Ринок очікував зниження курсу гривні, хоча й не настільки стрімкого. Думаю, що падіння курсу трохи призупиниться на рівні 8,3 грн/$1, але в майбутньому не виключене подальше зниження до 9 грн/$1. Викликане падіння планованими великими виплатами за зовнішніми боргами. Населення ж при найменших ознаках нестабільності відразу ж намагається перевести гривневу масу, що назбиралася, у валюту, тим самим підсилюючи тренд", - сказав заступник голови правління БМ Банку (Київ) Тарас Кияк.
За оцінкою фахівців, підвищений попит на валюту формується як населенням, яке купує валюту в очікуванні нової хвилі девальвації гривні восени, так і юридичними особами, що прагнуть вийти з валютних кредитів у гривневі.
"Девальваційний тренд обумовлений фундаментальними факторами, що й ускладнюється дисбалансом між попитом та пропозицією валюти на ринку… Бачачи масштаб попиту і дисбалансу, Нацбанк, мабуть, усвідомив безперспективність активного протистояння цій тенденції та обмежив свою присутність на ринку, а також доступ банків до валютних інтервенцій: це моментально підстьобнуло курс ще вище", – додав директор казначейства одного з найбільших банків України.
Як повідомлялося, ослаблення гривні до долара прискорилося в червні-липні: з 15 червня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з 7,63 грн/$1. Однак максимальна денна зміна була зафіксована в цей період 28 липня: за один день ринковий курс на міжбанку знизився до 8,17 грн/$1 з 7,955 грн/$1 за підсумками торгів у попередній день. Курс гривні на міжбанку з початку року знизився на 1,5% (з 8,05 грн/$1), втративши курсові досягнення першого півріччя.
"Причини девальвації гривні – купівля доларів для розрахунків НАК "Нафтогаз України" при накачуванні газу в сховища і девальваційні очікування населення", – вважає член правління Промінвестбанку (Київ) Владислав Кравець.
При цьому, на його думку, розвиток ситуації в найближчі дні буде залежати від позиції Нацбанку.
"Якщо на аукціоні на підтримку фізичних осіб-позичальників (запланований на 29 липня – ІФ) НБУ задовольнить не менше половини заявок, можна вважати, що Нацбанк починає інтервенції на підтримку гривні і курс національної валюти може швидко стабілізуватися. Якщо НБУ задовольнить лише незначну частину заявок, курс гривні продовжить зниження", – пояснив він.
Разом з тим голова правління Діамантбанку (Київ) Олександр Рибалкін висловив думку, що гривня може відіграти падіння після того, як Міжнародний валютний фонд ухвалить рішення щодо надання Україні чергового траншу фінансування, Україна проведе черговий платіж за російський газ і уряд оголосить свою позицію щодо проблемного Укрпромбанку (Київ).
"Зараз ще не час для девальвації курсу, ця ситуація тимчасова. Восени, на жаль, курс може знизитися до 8,5-9 грн/$1", - сказав він.
"Якщо регулятор буде і надалі дотримуватися політики підтримки гривні шляхом проведення валютних інтервенцій, можна сподіватися, що курс національної валюти стабілізується", - додала начальник управління грошових і валютних ринків ВіЕйБі Банку (Київ) Наталя Шишацька.
Як повідомив начальник управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик" (Київ) Едуард Назаренко, Нацбанк, утримавшись від валютних інтервенцій у понеділок, у вівторок задовольнив усього приблизно третину заявок від комерційних банків: обсяг інтервенцій з боку Нацбанку усе ще не достатній.
"Стрімке зростання курсів іноземних валют на міжбанківському і готівковому ринках, яке спостерігається останнім часом…, спровоковане зростаючим, швидше за все, ажіотажним попитом на валюту, тому що якихось об'єктивних причин або передумов для цього не спостерігається", – висловив він думку щодо збільшення попиту.
За його оцінкою, дії Нацбанку можуть забезпечити зміцнення гривні до 7,85-7,95 грн/$1 протягом найближчих днів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас