Банки пускають у витрату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки пускають у витрату

10163
Минулого тижня Кабмін справою підтвердив свою погрозу щодо проблемних банків. Чиновники хоча і неофіційно, але все-таки відмовили в націоналізації одній з найбільших фінустанов у країні - Укрпромбанку, який так і не зміг домовитися із кредиторами щодо реструктуризації всіх своїх запозичень, як того вимагав КМУ.
Фінансисти впевнені, що аналогічна доля очікує й інші проблемні банки, якщо ті не зможуть знайти спільну мову із кредиторами або не знайдуть нових інвесторів, і прогнозують низку ліквідацій протягом серпня-жовтня. За різними оцінками, "під ніж" можуть піти відразу три-чотири фінустанови.
Погорів на кредитах
Питання щодо ліквідації Укрпромбанку постало 21 липня: у цей день минув термін дії мораторію на задоволення вимог його кредиторів (зокрема і вкладників), що був оголошений НБУ 21 січня 2009 р. Відповідно до чинного законодавства після закінчення цього терміну фінустанова зобов'язана була почати виплату внесків, однак цього не відбулося.
"Банк поки не почав видачу депозитів у повному обсязі, оскільки його фінансовий стан не дозволяє цього робити. Протягом останнього часу він проводив часткові виплати: повністю видавав відсотки за депозитами, здійснював повернення внесків за форс-мажорними обставинами і клієнтам, які досягли 75-річного віку. Загальна сума виплат фізичним особам за шість місяців роботи тимчасової адміністрації склала 1,2 млрд грн.", - повідомив тимчасовий адміністратор Укрпромбанку Костянтин Раєвський. За його словами, на сьогоднішній день загальна сума коштів на рахунках фізичних осіб у фінустанові становить 6,876 млрд грн., юридичних - 0,872 млрд.
Незважаючи на те, що до 21 липня з Кабміну так і не надійшла відповідь на подані на рекапіталізацію документи, минулого тижня в Укрпромбанку все ще сподівалися на націоналізацію і виділення урядом 5,5 млрд грн., як планувалося на початку 2009 р. "Найбільш оптимальним рішенням була б рекапіталізація. Адже в такому випадку жоден вкладник не постраждає і будуть дотримані інтереси інших клієнтів банку - юридичних осіб і його кредиторів", - сказав пан Раєвський. Втім, як повідомило "ДС" джерело в Міністерстві фінансів, Кабмін не має наміру націоналізувати Укрпромбанк і збирається ініціювати його ліквідацію.
"Подання про рекапіталізацію цього банку від НБУ надійшло, ми його розглядаємо. Але там історія складніша, ніж з капіталізацією таких фінустанов, як Родовід-банк, Укргазбанк і банк "Київ", яку ми провели. Адже позиція Мінфіну залишається незмінною: поки не будуть враховані й чітко вивчені можливості врегулювання виплат боргів цими фінансовими установами, у першу чергу зовнішніх боргів, остаточне рішення щодо рекапіталізації не приймуть", - формально підтвердив цю інформацію в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.
Як повідомили в Укрпромбанку, дотепер тут не змогли домовитися про реструктуризацію 100% своїх зовнішніх запозичень, як того вимагає уряд.
Вкладникам доведеться чекати три-шість місяців
Опитані фінансисти впевнені, що після появи офіційної відмови Кабміну націоналізувати горе-банк НБУ просто не залишать вибору, і він змушений буде поставити Укрпромбанк на ліквідацію. Адже після того як був скасований мораторій на видачу депозитів, суди почали приймати позови потерпілих клієнтів. "Можна чекати, що група вкладників сформує консолідовану позицію і через суд почне домагатися визнання Укрпромбанку банкрутом", - відзначив аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Віталій Ваврищук.
"У цьому випадку суд однозначно ухвалить рішення щодо стягнення коштів з банку", - доповнив його фінансовий аналітик Astrum Investment Management Ярослав Стецик. Згідно з поточними прогнозами, подібний судовий вердикт може з'явитися досить оперативно - протягом місяця. І якщо НБУ не поставить Укрпромбанк на ліквідацію раніше, то йому доведеться це зробити після надання судових рішень, хоча й не відразу.
"Відповідно до статті 88 Закону "Про банки і банківську діяльність", якщо фінансова установа-боржник не здатна виконати свої зобов'язання відповідно до рішення суду щодо примусового стягнення протягом шести місяців і за цей час не досягнуто домовленостей про реструктуризацію визнаного боргу, НБУ зобов'язаний відкликати ліцензію й ініціювати процедуру його ліквідації", - пояснив керуючий партнер юридичної фірми "Можаєв і Партнери" Михайло Можаєв.
Допускають ліквідацію Укрпромбанку і у самому НБУ. "Не вважаю, що ми будемо затягувати справу Укрпромбанку навіть у випадку підписання Президентом прийнятого Верховною Радою 24 липня закону про санацію банків, який дає можливість тимчасовому адміністраторові ще на півроку продовжувати термін дії депозитного мораторію. У цьому немає сенсу: адже в Кабміні вже відкрито дають зрозуміти, що не хочуть націоналізувати банк, так що безглуздо тягти час і варто подумати, як оперативно повернути гроші вкладникам", - розповіло "ДС" джерело в НБУ.
Зараз чиновники обговорюють дві схеми виплат депозитів вкладникам, кожна з яких передбачає додаткову емісію з боку Нацбанку. Відповідно до першого сценарію регулятор ще до запуску процедури ліквідації переведе вкладників-фізосіб на обслуговування в Ощадбанк. "НБУ пропонує розглянути можливість передачі Ощадбанку зобов'язань за коштами фізичних осіб Укрпромбанку", - підтвердив цю версію директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.
Виплата внесків буде відбуватися за рахунок збільшення капіталу держфінустанови: передбачається, що на 6,876 млрд грн., які горе-банк повинен виплатити населенню, випустять облігації внутрішньої держпозики - після їхнього викупу НБУ емісія ОВДП перетвориться на "живі гроші". Другий варіант виплат депозитів передбачає запуск процедури ліквідації Укрпромбанку. Потім реєстр вкладників буде переданий у Фонд гарантування внесків фізосіб, і той повинен почати виплату компенсацій до 150 тис. грн., як передбачено чинним законодавством. Правда, це може відбутися не відразу, оскільки на сьогоднішній день він не має таких коштів: як повідомили в Укрпромбанку, середній розмір депозиту фізособи в ньому в цей час становить близько 40 тис. грн., так що реальний обсяг виплат вкладникам буде максимально наближений до горезвісних 6,876 млрд грн. Але станом на 1 липня у Фонді гарантування внесків було акумульовано лише 4,53 млрд грн. Так що для забезпечення виплат клієнтам Укрпромбанку йому доведеться звернутися за кредитом у Національний банк: таку можливість Фонд отримав 27 червня, після появи постанови НБУ №308. За оцінками експертів, в обох випадках вкладникам доведеться чекати своїх грошей від трьох до шести місяців.
Проблемних банків побільшає
За аналогічними сценаріями можуть незабаром відбуватися і виплати вкладникам, яким винен банк "Надра". 10 серпня в ньому минає термін дії мораторію на вимоги кредиторів, і якщо до цього часу йому не вдасться домовитися про реструктуризацію зовнішніх запозичень, то "Надра" також не зможуть претендувати на націоналізацію. "Зараз банк продовжує вести переговори із клубом кредиторів. Однак якщо вони не увінчаються успіхом, то існує ймовірність того, що він повторить долю Укрпромбанку", - стверджує старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Марія Майборода.
"Імовірність того, що "Надра" самостійно відновлять ліквідність до 10 серпня, вкрай мала. Єдиним варіантом залишається можлива рекапіталізація Кабміном, якщо фінустанова зможе домовитися про реструктуризацію зовнішньої заборгованості", - доповнив колегу молодший аналітик інвестиційної групи "Сократ" Роман Сиротян.
Куди менше, на думку експертів, варіантів у вкладників дрібніших банків, у яких також найближчим часом минають терміни "депозитних" мораторіїв: Західінкомбанк - 12 серпня, Одеса-банк - 22 серпня, Трансбанк - 1 вересня, "БІГ Енергія" - 15 вересня. Опитані експерти не сумніваються, що майже всі невеликі фінустанови, у яких цього року мине термін мораторію, НБУ поставить на ліквідацію, і їхні вкладники змушені будуть отримувати свої депозити у Фонді гарантування . У більшості банків, у яких уведені тимчасові адміністрації, мораторій на задоволення вимог кредиторів минає в найближчі два місяці. Однак жоден з них до цього часу не зміг відновити свою платоспроможність.
"Якщо "Надра" претендують на рекапіталізацію за участю Кабміну і ще мають шанси на відновлення, то низка дрібніших банків, цілком ймовірно, будуть ліквідовуватися", - вважає Роман Сиротян.
При цьому експерти прогнозують подальше збільшення невеликих проблемних фінустанов. Минулого тижня НБУ ввів тимчасову адміністрацію в банк "Володимирський" і банк "Столиця" і, за прогнозами фінансистів, до кінця 2009 р., подібна доля може очікувати ще 13.
"Якщо в травні в Україні проблеми із платежами і картотеки на рахунках мали 25 банків, то зараз - 30. В 17 з них уже працюють наші тимчасові адміністратори, і в тих 13, що залишилися, вони можуть з'явитися найближчим часом", - повідомило джерело в центробанку. Очікується, що найактивніше вводити тимчасові адміністрації почнуть у вересні-жовтні.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас