Обама вилікує американців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама вилікує американців

813
Президент США Барак Обама наполягає на якнайшвидшому прийнятті закону про реформу охорони здоров'я, яка повинна початися вже цього року
Президент США хоче прискорити реформу американської системи охорони здоров'я. "Реформа системи медичного страхування - ключ до порятунку економіки, тому що найбільший фактор, що впливає на зростання дефіциту бюджету, - неконтрольована вартість медичного страхування. Якщо ми не візьмемо її під контроль, американцям доведеться викладати усе більше і більше грошей за похід до лікаря, 14 тис. людей будуть втрачати страховку щодня. Такі наслідки бездіяльності", - стверджує пан Обама.
Пропонована президентом Бараком Обамою реформа охорони здоров'я повинна реалізувати три принципи: по-перше, повинні бути знижені ціни на медичне обслуговування; по-друге, кожен американець повинен мати можливість вибору між страховкою від роботодавця і державною страховкою; по-третє, усі громадяни повинні одержувати якісну та доступну лікарську допомогу.
"Ми проведемо реформу, у результаті якої знизяться ціни, розшириться вибір, у кожного американця з'явиться страховка, на яку можна покластися", - пообіцяв Барак Обама. У США планується ввести якусь подобу загального медичного страхування, однак на відміну від Європи воно не буде обов'язковим і не буде покривати "нерезидентів" і приїжджих.
Згідно із планами адміністрації Барака Обами, федеральна влада США буде забезпечувати страхування для всіх незаможних американців через федеральні програми медичного страхування, покривати частину витрат на медицину для американців з низькими доходами. Підприємці ж будуть зобов'язані або оплачувати працівникам страховку, або платити в скарбницю відповідний податок. На ці цілі в найближчі 10 років з державного бюджету повинно бути виділено $1,2 трлн. Цю суму передбачається одержати через оподаткування найбагатших верств населення.
"Докорінна зміна охорони здоров'я не повинна лягати на плечі тих сімей, які вже переживають лихоліття", - стверджує Барак Обама. Голова Білого дому запропонував підвищити податки для сімей, що заробляють більше $1 млн. на рік, щоб профінансувати реформу системи медичного страхування. Правда, за рахунок цього буде покрита тільки половина необхідних коштів. При цьому адміністрація президента США стверджує, що вона в стані забезпечити скорочення медичних видатків, через моніторинг якості послуг.
Барак Обама закликає обидві палати Конгресу схвалити реформу до кінця першого тижня серпня, щоб президент зміг підписати остаточну версію законопроекту в жовтні. Зараз над законопроектами, що забезпечують реформу охорони здоров'я, працюють п'ять комісій Конгресу. Деякі заходи вже погоджені, однак конгресмени усе ще не можуть прийти до єдиної думки щодо того, чи варто вводити медичну страховку без спонсорства роботодавців. Немає ясності також і в питанні про те, звідки взяти кошти для фінансування розширення числа американців, що мають медичну страховку. Роботу над законопроектом ще не закінчив впливовий фінансовий комітет Сенату. Провідні сенатори, що стоять на помірних позиціях, закликають відкласти роботу над документом, поки не буде досягнутий компроміс між представниками різних партій.
Під час слухань із реформи охорони здоров'я демократи, що перебувають у більшості, відкинули спроби республіканців внести зміни в законопроект. Однак одна з основних проблем схвалення законопроекту Конгресом криється не стільки в позиції республіканців, скільки в конфлікті усередині демократичної партії. Деякі консервативно налаштовані демократи виступають за зниження вартості реформи за рахунок виключення деяких важливих із соціальної точки зору статей видатків. Зокрема, вони пропонують зменшити розмір державних субсидій на медичні страховки. На думку аналітиків, демократичні угруповання можуть піти одне з одним на компроміс. Група консерваторів підтримає прийняття законопроекту в тому вигляді, у якому він існує в цей час, а ліберали, у свою чергу, можуть погодитися на збільшення податків.
Зростаючі витрати на охорону здоров'я називаються головною причиною збільшення дефіциту бюджету США, який до теперішнього часу досяг $1,086 трлн. Президент стверджує, що основним фактором зростання дефіциту бюджету є видатки на медичну допомогу літнім і незаможним у рамках програм Medicare і Medicaid. В 2009 р. США витратять на охорону здоров'я $2,5 трлн., або по $8 тис. за рік на людину. При цьому безкоштовна медицина в США відсутня. За послуги лікаря платять страхові компанії. У переважній більшості випадків оплату медичної страховки роблять наймачі працівника компанії. Однак більшість страхових планів передбачають, що за медичні обстеження пацієнти повинні доплачувати зі своєї кишені.
Вартість медстраховки на одну людину становить у середньому $3 тис. на рік. Далеко не всі американці можуть собі дозволити платити ці гроші, що приводить до величезних проблем у сфері охорони здоров'я. У цей час без медичної страховки живуть 47 млн. людей, або кожен шостий американець. Ще 25 млн. громадян США умови страховки не дозволяють одержати всю необхідну допомогу. Тим часом ціни на послуги лікарів постійно ростуть. Хвороба або каліцтво може поставити людину на грань руйнування. Майже в половині випадків приватні особи стають банкрутами на тлі проблем зі здоров'ям. Згідно зі статистикою, у США щорічно вмирає 22 тис. людей через відсутність страховки і грошей на лікування. Згідно із прогнозами, при нинішній системі через 10 років медичну страховку в США не зможуть дозволити собі вже 66 млн. осіб.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас