"Ъ": "Хлібу України" може допомогти лівійський інвестфонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Хлібу України" може допомогти лівійський інвестфонд

Аграрний ринок
476
Уряд знайшов спосіб поліпшити фінансове становище державного зернового оператора ДАК "Хліб України". Керівництво компанії веде переговори з лівійським інвестфондом Libyan Investment Authority про створення СП, якому буде передана частина елеваторів ДАК. Якщо домовленість буде досягнута, "Хліб України" одержить вільний доступ на один з найбільших у світі зернових ринків.
Про переговори щодо створення СП між ДАК "Хліб України" і лівійською Libyan Investment Authority стало відомо з листа в. о. голови правління ДАК Олександра Полинського міністрові аграрної політики Юрієві Мельнику.
"Враховуючи важке фінансове становище компанії і те, що вона не в змозі самостійно відновити діяльність, просимо Кабмін прийняти рішення про організацію СП із Libyan Investment", - говориться в ньому. Перший раунд переговорів з лівійською компанією відбувся 22 червня. Україна направила пропозиції Libyan Investment і зараз очікує відповіді, повідомили в ДАК.
У пропозиції ДАК "Хліб України" лівійській стороні компанія повідомила про готовність передати в статутний фонд СП 21 елеватор загальною потужністю одноразового зберігання 735,2 тис. т. За словами директора департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолія Разгона, мова йде про передачу елеваторів, що перебувають у найгіршому стані – вони давно не модернізувалися і розташовані на периферії. Активи пропонується виключити зі списку об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації.
"Мінагрополітики й уряд підтримали це рішення", - відзначає чиновник. Лівійська сторона повинна внести в СП 2,128 млрд грн, які будуть направлені на модернізацію елеваторів і будівництво нових потужностей. У результаті потужності елеваторів повинні збільшитися до 2,06 млн т, розповів голова правління "Хліба України" Іван Рішняк. Для порівняння, загальні потужності зернових елеваторів в Україні – близько 30 млн т.
ДАК "Хліб України" об'єднує 81 підприємство. Серед них елеватори одноразовою потужністю зберігання 5 млн т, у тому числі Одеський і Миколаївський портові елеватори. I квартал поточного року компанія закінчила зі збитком 4,5 млн грн. У ДАК "Хліб України" наполягають на тому, що контрольний пакет у СП повинен залишитися за українською компанією, а частка Libyan Investment не повинна перевищувати 49%.
"Але лівійська компанія наполягає на передачі їй не менше 50% у СП", - розповів директор виробничо-технічного департаменту "Хліба України" Василь Сахненко, що брав участь у переговорах. За його словами, компанія також зацікавлена у вирощуванні зернових в Україні і планує орендувати для цього 100 тис. га землі. Одержати відповідь Libyan Investment на запит не вдалося, а мобільний телефон директора компанії Айміна Матрі не відповідав.
Створення СП повинне поліпшити фінансове становище "Хліба України", вважає пана Разгон. Дотепер компанія не могла налагодити успішну роботу через великі борги: 3,6 млрд грн перед Держрезервом, 250 млн грн – перед великими зернотрейдерами (Alfred C. Toepfer International, Soufflet, HSH Nordbank) і близько 80 млн грн – перед НАК "Нафтогаз України". Приватні зернотрейдери перешкоджали роботі компанії, неодноразово заарештовуючи її банківські рахунки.
"Ми маємо намір не допустити передачі підприємств СП, - повідомили на умовах анонімності в одному з найбільших кредиторів ДАК. - Ми не проти того, щоб 'Хліб України' заробляв гроші, але спочатку нехай розрахується з боргами, які не може віддати більше п'яти років".
Інтерес Libyan Investment до українського зернового ринку зрозумілий: у випадку створення СП фонд одержить можливість закуповувати зерно в Україні на 15-20% дешевше, ніж зернотрейдери, що продають його в Лівії, впевнений керівник аналітичної служби "АПК-Інформ" Родіон Рибчинський. У свою чергу, "Хліб України" зможе вийти на ринок Лівії, що без партнера було б практично неможливо.
"У Лівії жорстке держрегулювання, а в ДАК немає фахівців, що мають досвід роботи на подібних ринках", - говорить гендиректор компанії "Волари" (експортує зернові в Лівію) Юрій Гордейчук. За словами Родіона Рибчинського, зерновий ринок Лівії – один з найпривабливіших у світі: щорічно вона імпортує близько 5-6 млн т зерна, в основному продовольчої і фуражної пшениці. Україна поки слабко представлена в цій країні – з 24 млн т зерна, експортованих в 2008/09 маркетинговому році, у Лівію було вивезено тільки 541 тис. т.
Олена Голубєва, Юлія Рябчун
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас