Польща планує збільшити доходи бюджету за рахунок відрахувань багатих поляків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща планує збільшити доходи бюджету за рахунок відрахувань багатих поляків

Казна та Політика
267
Польська партія влади "Громадянська платформа" (РО) розглядає можливість збільшення доходів бюджету 2010 року за рахунок підвищення відрахувань у Пенсійний фонд багатими поляками. Таку ініціативу озвучив голова фракції РО в Сеймі Збігнев Хлєбовський, відзначивши, що остаточне рішення прийме прем'єр-міністр Дональд ТУСК.
З.Хлєбовський пропонує скасувати норму, згідно з якою, поляки, що заробили за рік більше 30 тис. доларів, звільняються від відрахувань у Пенсійний фонд. За даними Gazeta Wyborcza, у Польщі є люди, які щотижня заробляють такі суми - це, зокрема, топ-менеджери банків - і не платять пенсійні відрахування.
У цілому в країні близько 300 тис. осіб у результаті планованої реформи будуть зобов'язані збільшити відрахування в пенсійний фонд (ZUS). Завдяки даній ініціативі уряд зможе зменшити розмір дотації ZUS на виплату пенсій і рент, яка цього року складе близько 10 млрд. дол. За оцінками З.Хлєбовського, держбюджет, завдяки реформі, зможе додатково одержати до 1 млрд. дол.
Експерти відзначають, що подібна пропозиція свідчить про складну фінансову ситуацію польської держави, оскільки фактично від його реалізації постраждають люди, що є електоратом ліберальної РО. Аналітики вважають, що подібний захід у короткостроковій перспективі може вирішити проблему доходів, відзначаючи, що держава через 10-20 років буде змушена виплачувати дуже високі пенсії людям, які зараз будуть платити високі відрахування в пенсійний фонд.
Крім того, пенсійні відрахування платять як працівник, так і його роботодавець, що приведе до збільшення витрат на працевлаштування, і, у свою чергу, негативно позначиться на діяльності фірм, що постраждали від наслідків кризи. На думку експертів, набагато кращим вирішенням проблеми доходів, що скорочуються, була б реформа спеціальної каси соціального страхування працівників сільського господарства – KRUS, яка тільки торік одержала бюджетні дотації в сумі порядку 5 млрд. дол.
Відзначається також, що уряди не зважуються реформувати існуючу з 1990 року KRUS, яка створює привілеї для працівників сільського господарства за рахунок інших платників податків, не бажаючи втратити підтримку численного сільського електорату країни.
Як повідомлялося, уряд Польщі, що збільшив в червні через кризу бюджетний дефіцит поточного року на 2,8 млрд. доларів - до 8,5 млрд. доларів, планує в 2010 році скорочувати дефіцит державної скарбниці за рахунок прискореної приватизації і прибутку Нацбанку.
Уряд обіцяє не підвищувати податки в 2009 році, але не виключає такої можливості в майбутньому у випадку погіршення економічної ситуації в країні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас