Майже всім чиновникам є що приховувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже всім чиновникам є що приховувати

Казна та Політика
1761
Українські держслужбовці вже 15 років подають декларації про свої доходи. Однак зміст заповнення такого папірця залишається невідомим - цього року 81,1% заповнених декларацій виявилися неправдивими
Головне управління державної служби України опублікувало інформацію про результати перевірок декларацій про доходи, фінансові зобов'язання і майновий стан держслужбовців і атестованих працівників ДПАУ та Державної митної служби України за 2008 рік.
Виборча перевірка показала, що 81,1% чиновників надали недостовірну інформацію при декларуванні доходів. Що цікаво, аналогічні показники були і торік. І говорити про себе неправду чиновники починають ще до призначення на посаду. Приміром, у 2007 році невідповідності в задекларованих доходах були знайдені в 93,3% кандидатів у чиновники вищого рангу - тих, хто призначається на посаду або чия кандидатура погоджується із Президентом або Кабміном.
Самі чиновники говорять про те, що більшість із того, що називається "недостовірною інформацією", - це прості помилки. Виявляється, далеко не всі держслужбовці вміють заповнювати форму №001-ДС, затверджену Мінфіном. Однак у приватних розмовах держслужбовці розповідають, що часто заповнюють папір, що називається з голови, однаково цей документ ні до чого не зобов'язує.
Дійсно, відомості, які зазначені в декларації, - інформація конфіденційна, і розголошувати цю інформацію без згоди чиновника заборонено законом. Плюс до цього такий папір не може бути використаний для визначення податкових зобов'язань, а просто зберігається у відділі кадрів за місцем роботи. Правда, у законі "Про боротьбу з корупцією" є перелік держслужбовців, які зобов'язані публікувати свої декларації. Але це буквально тисяча чоловік, з яких 450 - народні депутати. І найголовніше, якщо такі дані перші особи держави ніде не оприлюднюють (що вони часто і роблять), то ніякої відповідальності за подібне порушення не передбачено.
За словами юрисконсульта юридичної компанії "Шмаров і Партнери" Ганни Панченко, "така декларація не належить до податкової звітності. Відповідно, норми податкового законодавства в частині відповідальності за неподання декларації або надання недостовірних даних у цьому випадку не застосовуються". До речі, у США чиновники вищого і середнього рангу публікують свої декларації - причому не окремі, а ті, які відправляють у податкову, - в обов'язковому порядку. Інакше дуже просто можна втратити крісло. Характерною є така практика і для країн Євросоюзу. Подібну два місяці тому впровадила в себе Росія, де декларації чиновниками подавалися і раніше, але цього року вони будуть публікуватися в обов'язковому порядку. Причому відомості про доходи не тільки держслужбовці, але й керівників держкорпорацій.
У нас же теоретично відповідно до закону "Про державну службу" неподання декларації або її надання з неправдивими відомостями теж може коштувати чиновникові крісла. Правда, таких прецедентів поки не було. Максимум, що зарожує державному службовцеві за неправдиву інформацію - адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 15 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. І лише після перевірки декларації правоохоронними органами, складання протоколу про правопорушення і прийняття судом рішення щодо притягнення брехуна до адміністративної відповідальності.
За словами Ганни Панченко, "обсяг вжитих заходів напевно не відповідає обсягу дійсних порушень, які допускають держслужбовці. Та й розмір адміністративної відповідальності, установлений законодавством, настільки малий, що не може сприйматися як достатня міра покарання. Саме ж по собі неподання декларації або надання недостовірних відомостей у силу норм Закону України "Про боротьбу з корупцією" не підпадає під поняття корупційного діяння".
Що цікаво, виявляється, чиновники брешуть не тільки про свої доходи. У деклараціях, заповнених цієї весни, 37,8% держслужбовців повідомили неправдиві відомості про перебування на керівних посадах у приватних компаніях. Ще 2,2% приховали факти притягнення до карної і адміністративної відповідальності за корупційні дії та 4,4% надали невірні дані щодо наявності в них диплома про освіту.
От і виходить, що в нас 140 тис. чиновників (або членів їхніх родин) мають ще й свій бізнес, 8 тис. уже були помічені в корупції, але залишилися у своїх кріслах і 16 тис. просто займають не своє місце, тому що не мають потрібної освіти. І тільки 19% чиновницьких братій ні в чому підозрілому не помічені. Очевидно, це співробітники Головдержслужби, МВС, ДПАУ і СБУ, які й проводили перевірки декларацій про доходи.
Вікторія Пода
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас