Фінансисти створюють нового лобіста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансисти створюють нового лобіста

1162
Учасники небанківського фінансового ринку в обхід Держфінпослуг створюють нове об'єднання, яке буде захищати інтереси його учасників серед фінансових регуляторів.
Учора відбулися установчі збори нового неприбуткового громадського об'єднання - Конфедерації учасників небанківського фінансового ринку. У конфедерацію ввійшло близько 10 громадських організацій: дві асоціації страхового ринку, два - ринки кредитних спілок, одна - ринку недержавних пенсійних фондів, а також об'єднання ломбардів, актуаріїв.
Головним завданням нової громадської організації є лобіювання інтересів учасників фінансових ринків у держструктурах, у першу чергу в Нацбанку і Держфінпослуг.
"Конфедерація створюється для того, щоб висловлювати єдину думку фінансових ринків. Чим далі ці ринки розвиваються, тим більше в них загальних питань. Приміром, проблема розміщення резервів (коштів на банківських депозитах. - ред.) сьогодні актуальна як для страховиків, так і для НПФ", - говорить президент асоціації "Страховий бізнес" Ігор Яковенко. Почати свою діяльність це об'єднання планує після всіх реєстраційних процедур - у серпні цього року.
Без контролю з боку регулятора
Споконвічно ініціатори створення нової структури заявляли про створення Громадської ради в рамках постанови Кабміну "Про деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні й реалізації державної політики". Однак на вчорашніх зборах засновники вирішили назвати організацію не радою, а конфедерацією.
"Громадська рада, відповідно до постанови Кабміну, повинна створюватися при Держфінпослуг і працювати тільки з нею. А ми вважаємо, що в нового об'єднання повинні бути ширші повноваження. Наприклад, воно повинне представляти інтереси небанківського фінансового ринку в Кабінеті Міністрів, парламенті, ДПАУ, НБУ і Держфінпослуг", - пояснює один з ініціаторів створення конфедерації, президент Національної асоціації кредитних союзів (НАКСУ) Петро Козинець.
Правда, за словами Петра Козинця, назва нового об'єднання поки що робоча, а його остаточний варіант, так само як і статут, будуть допрацьовані до кінця тижня. Що стосується умов прийому до конфедерації нових учасників ринку, то єдине обмеження, яке ввели її засновники, - це заборона на прийом первинних гравців ринків. "У конфедерацію можуть вступити тільки громадські організації, а не компанії або окремі фізособи. Це буде об'єднання об'єднань", - пояснює він.
Відмовившись назвати об'єднання Громадською радою, засновники конфедерації тим самим підтвердили своє бажання уникнути підконтрольності Комісії. У той же час засновники конфедерації хочуть отримати деякі функції Громадської ради при Держфін-послуг, що дасть їм деякі вигоди і повноваження. "Ми маємо намір запропонувати Комісії включити в Громадську раду членів ради конфедерації, які також є керівниками громадських організацій. За моїм особистим переконанням, це буде ефективним співробітництвом", - говорить Петро Козинець.
Держфінпослуг створює аналог
Навряд чи таку ж думку поділяє і Держфінпослуг. Річ у тім, що 19 травня глава Комісії Віктор Суслов, своїм розпорядженням ініціював створення підвідомчої Громадської ради при Держфінпослуг, головним завданням якої також повинно стати лобіювання інтересів небанківських фінансових ринків, але під контролем Комісії.
Пропозицію ввійти в раду при Держфінпослуг отримали практично всі засновники конфедерації, однак не захотіли в неї ввійти, віддавши перевагу незалежній від регулятора конфедерації.
"Конфедерація буде своєрідним контролером для Держфінпослуг. Там де треба і плече підставимо, але в той же час будемо жорстко відстоювати позицію ринку", - говорить Петро Козинець. Приміром, уже сьогодні засновники конфедерації заявляють про те, що не підтримують ініціативу регулятора щодо посилення своїх повноважень у період кризи.
До того ж представники небанківського фінсектора прийняли рішення зареєструвати конфедерацію як юридичну особу зі своїм уставом і керівними органами, у той час як Держфінпослуг планувала створювати лобіста як громадсько-консультативний орган. Тому і не дивно, що звістку про створення конфедерації в Держфінпослуг сприйняли прохолодно.
"На вчорашні збори нас не запрошували. Тому я не знаю, про що йде мова", - сказав Віктор Суслов.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас