У ЖКГ інвестують 23 мільярди гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЖКГ інвестують 23 мільярди гривень

Казна та Політика
1181
Нещодавно Україна нарешті отримала стратегію реформування житлово-комунального господарства (ЖКГ). 11 червня 354 народні депутати проголосували за "Загальнодержавну програму реформування і розвитку ЖКГ України", згідно з якою протягом п’яти років (починаючи з наступного) галузь має отримати 23 мільярди гривень.
Проте сьогодні в Міністерстві з питань ЖКГ України попереджають, що без ухвалення ще цілої низки необхідних законів дана програма реформування може так і залишитися на папері. Або, як висловився керівник профільного міністерства Олексій Кучеренко, "луснути, як мильна бульбашка", бо для її ефективного впровадження не вистачає законодавчої бази.
Урядовці запевняють: усе, що вони могли зробити та скорегувати в межах своїх повноважень, - уже здійснено. Зокрема, презентовано Пакет першочергових нормативно-правових актів із реформування житлово-комунального господарства, котрий готувався разом із вченими НАН України. Він, як стверджують у міністерстві, також схвалений юристами, вченими та представниками громадських організацій - зокрема, Асоціацією міст України та громад. Нині на розгляді народних депутатів є такі законопроекти, як "Про питну воду й питне водопостачання", "Про внесення змін до Закону України "Про теплопостачання", "Про особливості передачі в оренду і концесію...", "Про основні засади державної житлової політики", нова редакція Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку", "Про енергетичну ефективність будівель", Житловий кодекс тощо.
Затвердження цих законопроектів урядовці й вимагають від Верховної Ради. Від того, стануть вони законами чи ні, залежить не лише початок наступного сезону, а й власне функціонування теплоенергетики та водопостачання України в майбутньому, запевняють у МінЖКГ. Утім, Кучеренко, виступаючи днями на прес-конференції, застеріг від передчасної паніки та спекуляцій: "Принаймні ще одну зиму ми переживемо", - з гумором заспокоїв він.
Утім, до зими затягувати не збираються. Лише до осені... "Я особисто наполягатиму, щоб вересень став місяцем реформи житлово-комунального господарства. Або ми у вересні приймаємо весь пакет законів, що вже лежать у Верховній Раді як законопроекти чи будуть внесені туди найближчим часом, або ми дану програму реформ відкладаємо в довгий ящик..." - обіцяє Кучеренко.
Якщо народні обранці все ж підуть міністру назустріч, житлово-комунальне господарство, як обіцяє міністр, чекає перш за все фінансова ревізія. "Час, коли приїхав до Києва - і "дай грошей, я їх продерибаню", пішов назавжди", - заявляє Кучеренко.
Підстави говорити про нецільове використання коштів у регіонах у міністра є. Про незадовільний стан фінансової дисципліни на місцях яскраво свідчать результати ревізії ефективності використання коштів субвенції, виділеної в 2007-2008 роках на заходи з енергозбереження та газифікацію. У Головному контрольно-ревізійному управлінні України підрахували, що з виділених 1,3 мільярда гривень понад 60 мільйонів використали неефективно.
Олексій Кучеренко має не менш вражаючі факти відсутності дисципліни на місцях. "Яскравий приклад - Дніпродзержинськ. Там за кошти державного бюджету два котли 1987 року виробництва замінено на два котли 1982 року. І обидва не будуть працювати - занадто вже порізані... А витратили 10 мільйонів гривень! У Києві 2007 року за кошти державного бюджету купили півтори тисячі лічильників - і вони досі на складах. Вони не хочуть обладнувати ними житловий фонд... Свалява за державні гроші купила котли. Вони теж на складах. Бо населення перейшло на автономне опалення: одночасно й на автономне переходили, й котли для централізованого купували. Вінницька область: ми за рахунок державного бюджету фінансуємо перехід одного села з газу на електроенергію, а вони в той самий час у іншій субвенції беруть кошти на газифікацію", - розповідає про прояви чиновницької "мудрості" на місцях міністр з питань ЖКГ.
Як результат, 95% підприємств теплокомуненерго наразі просто ментально, фінансово, економічно не готові до ефективного залучення інвестицій, стверджує Кучеренко. Тож саме над ефективністю роботи на місцях, вважає міністр, слід працювати в першу чергу.
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас