Ющенко підписав закони, спрямовані на боротьбу з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко підписав закони, спрямовані на боротьбу з корупцією

Казна та Політика
1149
Президент України Віктор Ющенко підписав 3 закони, спрямовані на боротьбу з корупцією. Дані закони Верховна Рада прийняла 11 червня, повідомляє прес-служба глави держави.
Так, В.Ющенко підписав закон про основи запобігання і протидії корупції.
Він визначає такі терміни як благо, близькі родичі, конфлікт інтересів, корупція, корупційні правопорушення, подарунок, а також визначає можливі суб'єкти відповідальності за корупційні правопорушення та вартість одного подарунка, яка не може перевищувати 20% прожиткового мінімуму.
Крім того, закон визначає заходи щодо запобігання протидії корупції, установлює види відповідальності за корупційні правопорушення: кримінальна, адміністративна, дисциплінарна або цивільно-правова.
Закон установлює заходи щодо запобігання наслідків корупційних правопорушень, питання контролю над виконанням закону в сфері запобігання і протидії корупції, а також регулює питання міжнародного співробітництва в цій сфері.
Згідно із законом, суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є особи, уповноважені виконувати функції держави або органів місцевого самоврядування, а також президент України, голова Верховної Ради і його заступники, прем'єр-міністр та інші члени Кабінету міністрів, голова СБУ, генеральний прокурор, голова Нацбанку, голова Рахункової палати, уповноважений Верховної Ради із прав людини, голова Верховної Ради Криму, голова Ради міністрів Криму, народні депутати, депутати Верховної Ради Криму, депутати місцевих рад, державні службовці, а також посадові особи місцевого самоврядування, військові посадові особи ВСУ, судді Конституційного суду, професійні судді, народні засідателі і присяжні, а також низка інших посадових осіб.
Крім того, президент підписав закон про відповідальність юридичних осіб за здійснення корупційних правопорушень.
У документі вказується, що чинність закону не поширюється на юридичних осіб публічного права, які повністю утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, а також на міжнародні організації.
Згідно із законом, юридична особа відповідає за здійснення від її імені або в її інтересах керівником такої юридичної особи або її засновником, учасником або іншою уповноваженою особою самостійно або в співучасті будь-якого зі злочинів, що визначається як корупційна дія.
Законом установлюються такі види судових стягнень: штраф, заборона займатися певним видом діяльності, конфіскація майна, ліквідація юридичної особи.
Він визначає розміри штрафів залежно від ступеня важкості злочину, скоєного посадовою особою.
Закон набуває чинності від дня його опублікування та вводиться в дію з 1 січня 2010 року.
Також В.Ющенко підписав закони, спрямовані на посилення відповідальності за корупційні правопорушення.
Зокрема, законом вносяться зміни в Кримінальний кодекс України, у якому дається визначення посадових осіб. Ними визначаються особи, які постійно або тимчасово, або за спеціальними повноваженнями здійснюють функції представників влади або місцевого самоврядування, а також займають постійно або тимчасово в органах держвлади і місцевого самоврядування на підприємствах, установах або організаціях незалежно від їхньої форми власності посади, незв'язані з виконанням організаційно розпорядчих або адміністративно-господарських функцій.
Посадовими особами також визнаються посадові особи іноземних держав, а також міжнародних організацій.
Крім того, закон установлює, що зловживання повноваженнями, тобто навмисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе або інших осіб, використання посадовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, своїх повноважень у розріз із інтересами цієї юридичної особи, що завдало значну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, суспільства або держави караються штрафом від 150 до 400 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на термін до одного року, або арештом на термін до 3 місяців, або ж обмеженням волі на термін до 2 років.
Закон установлює, що істотною шкодою, яка полягає в завданні матеріальних збитків, вважається шкода, яка в 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
Важкими наслідками в завданні матеріальних збитків вважаються наслідки, які в 250 і більше разів перевищують 1 неоподатковуваний податком мінімум доходів громадян.
Крім того, закон вносить зміни в Кримінально-процесуальний кодекс України, а також Кодекс України про адміністративні правопорушення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас