Пересмажені зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пересмажені зерна

2182
Любителям кави є привід для розчарування. Звичний ранковий напій змінить запах, та й смак буде не таким, як колись. Все тому, що для економії і для того, щоб не злякати споживачів високими цінами, світові виробники перейдуть на більш дешеву сировину. Вони поставлені в досить складні умови - ринок якісних кавових зерен стрімко скорочується, найбільші світові експортери поступаються позиціями через зниження врожаю, а закупівельні ціни от-от поповзуть вгору.
Україна - не виняток. Розвиток ринку кави і зростання конкуренції на ньому, що спостерігалися в останні роки, відчутно зменшать темпи. Варто відзначити, що, незважаючи на власний великий потенціал, український ринок кави значно залежить від світового: великі міжнародні компанії, що працюють тут, воліють імпортувати в країну готовий продукт. У зв'язку із цим усі несприятливі тенденції, які будуть характерні для світового ринку, знайдуть своє відбиття й у нас.
Кавовий дефіцит
Недавно Міністерство сільського господарства США опублікувало прогноз, згідно з яким до кінця цього року світове виробництво кави скоротиться на 5,5%. Споживання цього продукту залишиться на колишньому рівні, а в деяких регіонах навіть збільшиться. У результаті стане неминучим скорочення перехідних складських запасів - за даними американського міністерства, на 12%. Це відповідає 30-річному мінімуму.
В інших експертів ринку дані ще песимістичніші. Прогнозується, що в найближчому майбутньому обсяги виробництва кави скоротяться як мінімум на 40% - до 11 млн. мішків вагою 60 кг. Настільки невеселі очікування підкріплені тим, що цього року суттєво знизиться її врожай у Бразилії. Постраждає і Колумбія, яка є третім у світі експортером кавових зерен. Усьому провиною - несприятливі погодні умови та скорочення інвестицій у сільське господарство країни. Слід відмітити, що саме тут вирощують найякісніші кавові зерна - м'яку арабіку. Через скорочення експорту Колумбією світ втратить значну частину висококласного продукту.
У цілому, за оцінками сільськогосподарського міністерства США, експорт кави цього року скоротиться на 19%. Таким чином, попит перевищить пропозицію, що, природно відіб'ється на вартості сировини. "Світові ціни на каву вирізняються волатильністю. Ми вважаємо, що це обумовлено спекуляціями та великою кількістю посередників на світових ринках", - говорить Юлія Носаль, аналітик ІГ "Сократ".
Фахівець допускає, що потенціал світових цін на кавові зерна становить близько 30%. Для того щоб у таких умовах втримати ціни на кінцевий продукт, виробники можуть піти на погіршення його якості, розбавляючи зерна арабіки робустою (кавові зерна низької якості. - Ред.).
В обхід цін
До кризи локальний ринок кави динамічно розвивався, особливо в сегментах преміум і кавових напоїв. Скорочення доходів населення змінило преференції споживачів убік більш дешевих сортів кави. Цього року фахівці не очікують зростання ринку і навіть прогнозують його скорочення в грошовому вираженні. Враховуючи характерну для нього жорстку конкуренцію, навіть в умовах дефіциту якісної сировини виробники не зможуть підняти ціни. Максимальне зростання цін у роздробі, за прогнозами аналітиків, складе 10%.
Зараз споживач болісно реагує на зміну вартості. Щоб не злякати його цінами, виробникові простіше зменшити собівартість кінцевого продукту за рахунок зниження його якості. Такий хід розчарує набагато меншу кількість кавоманів, адже в нашій країні культура споживання кави поки не надто розвинена.
Дарія Ісакова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас