Геєць: Західні кредитори зацікавлені в реструктуризації заборгованості українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Геєць: Західні кредитори зацікавлені в реструктуризації заборгованості українських банків

Казна та Політика
825
Західні кредитори зацікавлені в проведенні реструктуризації заборгованості українських банків. Таку думку висловив академік НАНУ, член Ради Національного банку України Валерій Геєць.
За його словами, проведення реструктуризації зовнішньої заборгованості є умовою, виконання якої дозволить уникнути загострення ситуації в банківському секторі України.
"Якщо нам удасться серйозно реструктуризувати наші погашення, то дуже глибоких загострень не слід очікувати", - сказав В.Геєць. Він підкреслив, що західним кредиторам, по суті, вигідно проводити реструктуризацію заборгованості українських банків, тому що Україна залишається перспективним ринком і, таким чином, гарним джерелом прибутку.
"Економічно це (реструктуризація – ред.) їм вигідно, тому що у свій час вони тут заробили основний прибуток, - не тільки в Україні, але і в інших країнах, - і тому в очікуванні стабільності тут перспективи для заробітку прибутку залишаться досить великими й у майбутньому, – відзначив академік. - Тому вони будуть зацікавлені. Звичайно, вони (західні кредитори) будуть максимально намагатися використовувати місцеві ресурси, але у випадку загострення вони будуть давати необхідні кошти".
Експерт також висловив думку, що до кінця року кількість банків з тимчасовою адміністрацією збільшуватися не буде, при цьому активізуються процеси злиттів і поглинань у банківському секторі.
"Швидше за все, потрібно очікувати процесу реструктуризації банківського сектору, і частина банків буде продаватися, а інша частина буде поглинатися", - вважає В.Геєць. Що стосується впливу на ситуацію в банківській системі президентських виборів, що наближаються, то, на його думку, тут основний ризик пов'язаний з можливим прискоренням інфляції та девальвації національної валюти.
"Якщо буде стрімко рости інфляція ("добре, якщо буде 15%", - озвучив свій прогноз щодо показника інфляції за підсумками 2009 року академік), якщо буде проходити девальвація й усе те, що із цим (з виборами – ред.) пов'язано, то тоді це буде негативом", - сказав член Ради НБУ.
Що стосується ситуації в економіці в цілому, В.Геєць вважає, що можна говорити про деяку стабілізацію, при цьому восени можливо загострення, якого все-таки можна уникнути, маючи резерв 2-3 млрд. дол.
"Великого спалаху можна уникнути. Загострення буде, але спалаху можна уникнути. Якщо уряд знайде додаткові 2-3 млрд. дол. на осінь, то, я думаю, цього було б досить, щоб утримати ситуацію під контролем, а це дуже важливо", - відзначив В.Геєць.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас