Тимошенко: Стратегія реформування податкової системи буде обговорюватися публічно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Стратегія реформування податкової системи буде обговорюватися публічно

Казна та Політика
450
Стратегія реформування податкової системи України буде обговорюватися привселюдно. Про це повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
За її словами, сьогодні на засіданні уряду Міністерство фінансів одержало протокольне доручення провести відповідну "широку публічну громадську дискусію" (сьогодні до порядку денного засідання Кабміну було включено питання затвердження Стратегії реформування податкової системи – ред.).
"Це достатній шар роботи, який не може виконуватися в закритих кабінетах уряду або Мінфіну. Концепція реформування повинна стати публічним документом для обговорення як асоціацією роботодавців, так і профспілками. Обов'язково повинно бути попереднє обговорення перед прийняттям документа урядом – з комітетами Верховної Ради, із професійними, академічними колами", – сказала Ю.Тимошенко.
За її словами, після завершення дискусії на базі стратегії буде розроблений Податковий кодекс України і внесений у парламент. У свою чергу, виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський повідомив у коментарі журналістам після засідання уряду, що основні зміни в податковій системі торкнуться податку на додану вартість (ПДВ), прибутку від ренти, введення податку на нерухомість. "Фактично (торкнуться – ред.) усього блоку податкової системи", – сказав він.
При цьому І.Уманський відзначив, що заяви про те, що даною стратегією пропонується підвищити податок з фізосіб некоректні. "Ми пропонуємо скасувати податки, які є на сьогоднішній день, і впровадити єдиний соціальний внесок", – сказав він. Крім того, за словами І.Уманського, у стратегії пропонується уніфікувати податок на прибуток і прибутковий податок. "Їх уніфікувати, щоб були однаковими. Як наслідок, повинна бути знижена номінальна ставка податку на прибуток", – сказав він.
У той же час, за даними в.о. міністра фінансів, у стратегії не обговорюються конкретні ставки і строки. "Це стратегія, це підхід, які ми пропонуємо прийняти як логіку. Ця логіка вже повинна бути викладена в документі за назвою Податковий кодекс", – сказав він.
Як повідомлялося, Федерація профспілок України пропонує Кабінету Міністрів, Міністерству фінансів і Державної податкової адміністрації доопрацювати проект Стратегії реформування податкової системи України.
"Федерація профспілок України підтримує необхідність прийняття Стратегії реформування податкової системи України, однак вважає, що деякі положення даного документа є неприйнятними і підлягають вилученню через те, що вони спрямовані на збільшення податкового навантаження на доходи фізичних осіб і можуть викликати соціальну напругу в суспільстві", – відзначають у ФПУ.
Зокрема, мова йде про підвищення ставки податку з доходів фізичних осіб, недопущення скасування значної частини податкових пільг, введення податку на нерухомість (без вказівки неоподатковуваної частини нерухомості), безпідставне втручання в процес реформування системи соціального страхування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас