Росія недорахувалась в держбюджеті алкогольних акцизів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія недорахувалась в держбюджеті алкогольних акцизів

Казна та Політика
200
У Росії за 5 місяців надходження акцизів від алкоголю в бюджет знизилося в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 12,8% - до 28,7 млрд руб., повідомив у середу перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков на нараді "Про заходи щодо регулювання ринку алкогольної продукції і виробництва спирту". За його словами, обсяг нарахованих акцизів скоротився за 5 місяців у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 7,6%.
Як відзначив В.Зубков, негативна динаміка нарахованих акцизів спостерігається, незважаючи на те, що ставки акцизів ростуть. В 2008 році зростання склало 7%, в 2009 - 10%.
Перший віце-прем'єр РФ вважає, що ключовим завданням з виправлення ситуації та збільшення податкових надходжень є легалізація алкогольного ринку, оскільки, як і раніше учасники цього ринку "широко використовують численні схеми ухиляння від сплати акцизів".
В.Зубков також нагадав, що в 2008 році Росія зробила 121,4 млн декалітрів горілки і лікеро-горілчаних виробів, а продано було 177,6 млн декалітрів цієї продукції. Таким чином, 46% горілки і лікеро-горілчаних виробів в 2008 році зроблено і реалізовано через роздрібну мережу нелегально, підсумував він, відмітивши, що "це найоптимістичніший показник, деякі експерти говорять про те, що частка тіньового обороту досягає половини ринку".
На думку першого віце-прем'єра РФ, система оподатковування алкогольної продукції повинна бути простою та ефективною, і "конкуренція на алкогольному ринку повинна ґрунтуватися на показниках якості продукції, можливостях просування брендів, а не на ухилянні від податків".
У зв'язку із цим В.Зубков вважає за необхідне активізувати роботу Федеральної служби з регулювання алкогольного ринку (Росалкогольрегулювання).
Як вважає В.Зубков, службі необхідно визначити пріоритетні завдання подальшого вдосконалювання держрегулювання в цій сфері економіки. Це не тільки економічна і фінансова проблема, але це, насамперед, і завдання збереження здоров'я громадян, додав він.
Раніше в Калінінграді В.Зубков сказав журналістам, що збір акцизів від виробництва алкоголю в РФ може бути збільшений у рази, вважає перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков.
При цьому він висловив упевненість, що доддоходи держбюджету реально знайти в алкогольній і тютюновій сферах.
Відповідаючи на запитання про перспективи введення держмонополії на спирт, В.Зубков відзначив, що можливість цього поки не розглядається. Він вважає, що існуючих заходів досить для того, щоб при їх використанні навести порядок на ринку.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас