Націоналізація стартувала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Націоналізація стартувала

Казна та Політика
4523
Кабмін націоналізував Укргазбанк, "Родовід Банк" і банк "Київ". Тепер уряду потрібно визначитися з менеджерами і стратегіями розвитку кожного з них. Найвищі шанси одержати це найближчим часом - в Укргазбанку. У той же час Нацбанк не поспішає затверджувати кандидатури нових менеджерів "Родовід Банку" і банку "Київ".
Глава департаменту Мінфіну з рекапіталізації та роботи із проблемними банками Теймур Багіров повідомив, що уряд успішно завершив випуск і розміщення облігацій держпозики на суму 9,57 млрд. грн., які на вчорашній день уже були зараховані в капітал проблемних банків. Тепер у Мінфіні їх воліють називати "банки з істотною часткою державного капіталу".
"Розроблений графік монетизації облігацій, спрямованих у капітал кожного банку, - пояснив Теймур Багіров. - ОВДП не будуть монетизовані одномоментно, тому що існує цілком зрозуміла потреба кожного банку в ліквідності". Втім, кожен банк подав у НБУ заявку на монетизацію всіх 100% отриманих від Кабміну ОВДП - для виплати всіх вкладів громадян, які за ними звернуться.
Така постановка завдання для Нацбанку, швидше за все, означає, що, одержавши в управління три великі банки, держава так і не визначилася з подальшою стратегією їхнього розвитку.
"Підживлення поточної ліквідності комерційних банків за рахунок монетизації ОВДП, з яких сформований їхній капітал, означає, що держава поки буде лише виконувати поточні зобов'язання банків. Про поновлення кредитування економіки говорити можна буде тільки після того, як у націоналізованих банках з'являться постійні менеджери зі стратегічними планами", - говорить виконавчий директор ФГ "Консалтинг та Інвестиції" Дмитро Піддубний.
Найбільш реальні шанси одержати топ-менеджера "на постійну роботу" на сьогодні має Укргазбанк - згоду очолити цей банк дав член наглядової ради Ощадбанку Олександр Морозов. Він заявив, що має намір протягом місяця попрацювати в банку одночасно з тимчасовим адміністратором, і за цей термін представити Кабміну програму розвитку банку.
"Думаю, ми спрацюємося з колишнім власником банку Василем Горбалем, що тепер є міноритарним акціонером", - говорить пан Морозов.
У той же час із кандидатурами топ-менеджерів в "Родовід Банк" і банк "Київ" у Мінфіну можуть виникнути певні проблеми. За словами джерела в Нацбанку, Володимир Стельмах поки не дав відповіді із приводу затвердження кандидатури Сергія Щербини як топ-менеджер для "Родоводу", а Олександр Сингаївський дотепер не склав іспит на сертифікат тимчасового адміністратора в НБУ (за чутками, уже вдруге).
Сергій Щербина заявив, що не бачить перешкод для затвердження своєї кандидатури як топ-менеджера для "Родоводу" у Нацбанку.
"Я одержав сертифікат тимчасового адміністратора, маю досвід керівництва банками, і тому в НБУ не повинно бути питань до моєї кандидатури", - говорить він. За його словами, рішення щодо призначення його в менеджмент "Родовід Банку" залежить тільки від Кабміну. Одержати коментарі Олександра Сингаївського не вдалося.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас