"Ъ": Банки скуповують облігації за депозити населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки скуповують облігації за депозити населення

Фондовий ринок
4254
Міністерство фінансів продало рекордний обсяг коротких облігацій для фінансування поточного дефіциту держбюджету. Учора в міністерстві повідомили, що 6 липня обсяг розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) досяг 940,451 млн грн. Це в три рази більше, ніж на останньому аукціоні 22 червня, коли банки купили 371,12 млн грн.
Більша частина облігацій була випущена на короткий період – від продажу тримісячних ОВДП із погашенням 7 жовтня Мінфін одержав рекордні 899,032 млн грн (середньозважена прибутковість – 19,15%). Трирічні папери з погашенням 11 квітня 2012 року були розміщені на 41,419 млн грн (прибутковість – 22,5%). Було задоволено 24 з 31 заявки на купівлю тримісячних ОВДП і дві із чотирьох – трирічних. На річні облігації, запропоновані Мінфіном, попит був відсутній.
Ще в середині травня Мінфін відмовився від планів розміщення довгострокових облігацій з погашенням більш ніж через три роки, тому що вони не були цікаві інвесторам. Через необхідність фінансувати соціальні видатки держбюджету в умовах падіння податкових надходжень Мінфін погодився продавати короткі боргові цінні папери і різко підвищив ставки прибутковості. Без урахування випуску держоблігацій для рекапіталізації банків у держбюджеті передбачений продаж ОВДП на 26 млрд грн. З початку року Мінфін розмістив їх на суму більше 9,3 млрд грн.
Різко зрослий інтерес до держпаперів банкіри пояснюють можливістю одержати високу прибутковість за короткий термін. "Банки збирають депозити в населення, але вкладати їх зараз нікуди, тому що кредитування фактично заморожене. Овернайти на міжбанку коштують 2%, а в держоблігацій прибутковість набагато вища, тому банкам цікаво їх купувати", - сказав перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер. Особливого прибутку від таких вкладень банки можуть і не одержувати, тому що ставка за депозитами на три місяці, за даними агентства "Простобанк консалтинг", становить 19,67%. Інтерес до облігацій був настільки великий, що Мінфін проігнорував заявки інвесторів на тримісячні ОВДП на суму 285 млн грн, а прибутковість паперів за підсумками аукціону впала з 20% до 19,15%.
Але вкладення в короткі ОВДП мінімізують ризики банків, які бояться кредитувати економіку, а нормативи НБУ зобов'язують їх розміщувати активи на термін залучення пасивів. "Короткострокові інструменти завжди цікаві, але раніше коротких ОВДП не було, Мінфін продавав облігації в основному на рік, - відзначив голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук. - Зараз банкам було б вигідно направляти гроші в реальні сектори економіки, але такі кредити компанії хочуть на тривалий термін. Тому вигідніше купити облігації держпозики на три-чотири місяці".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас