Ринок акцій пішов у відпустку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій пішов у відпустку

Фондовий ринок
651
Початок другого літнього місяця не приніс на вітчизняний фондовий ринок якихось істотних змін. За минулий тиждень основні індикатори українського ринку практично не змінилися. Так, за період з 30 червня по 3 липня індекс Української біржі зменшився на 0,1%, а ПФТС - на 0,14%. До того ж короткий тиждень (у понеділок українські біржі не працювали) і розпал сезону відпусток вплинули на зниження активності на вітчизняних торговельних майданчиках.
Так, обсяг торгів за тиждень (з 30 червня по 3 липня) на Українській Біржі (УБ) скоротився на 12,3 млн. - до 23,4 млн. грн., а на ПФТС учасники ринку наторгували удвічі менше, ніж тижнем раніше, - 20,4 млн. грн.
На українські акції попиту немає
Основною рушійною силою вітчизняних індексів як і раніше залишаються новини із закордонних майданчиків, які минулого тижня не відрізнялися особливим позитивом.
Найбільш негативно інвестори сприйняли звістку про збільшення кількості американських безробітних у червні майже на півмільйона осіб. "Дані щодо безробіття США, що вийшли в четвер, говорять про скорочення працюючих американців ще на 0,5 млн. осіб за червень, що відображає важку ситуацію в ключових секторах економіки", - пояснює аналітик ІК "Фойл Секьюрітіз" Олексій Орлов.
Це призвело до того, що в четвер українські індекси знизилися слідом за світовими на 1-2,3%. Також учасники ринку відзначають, що зараз практично повністю відсутній попит на українські папери з боку вітчизняних інвесторів, у той час як кількість торговців, що бажають зафіксувати раніше отриманий прибуток, постійно збільшується. Такий "розклад сил" тисне на вартість українських акцій.
"Попиту з боку інвесторів практично немає. Більше того, відсутність позитивних новин і негативна динаміка на світових майданчиках призвели до продовження фіксації прибутку з боку торговців", - говорить начальник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог" Володимир Грищенко.
Металурги під ударом
З ліквідних паперів найбільше подешевшали акції компаній металургійного сектора. Капіталізація Алчевського металургійного заводу зменшилася на 4,4%, а "Азовсталі" - на 2,6%. Експерти відзначають, що основними причинами зниження вартості паперів стали негативне новинне тло навколо гірничо-металургійного сектора і бажання торговців заробити на цих паперах, граючи на зниження.
"Як такого розпродажу цих паперів не було. Просто багато учасників продавали акції "Азовсталі" і Алчевського метзаводу в "коротку", що і штовхало папір униз", - розповідає начальник відділу торговельних операцій ІК "Спеціаліст Цінні папери" Михайло Сущек.
"Мотор Січ" продовжила зростання
На тлі застиглих індексів продовжують своє зростання акції "Мотор Січі". За минулий тиждень вони подорожчали ще на 4,1%. "Зростання викликане попитом з боку декількох великих інвесторів. З огляду на відсутність великих продажів, папір зростає, і найближчим часом за ними можна чекати ще 10-15% зростання", - вважає інвестиційний консультант Astrum Investment Management Віктор Петрусь.
На поточний тиждень учасники ринку не покладають великих надій. "Причин для зростання практично немає, тому динаміка ринку залишиться негативною. Прийшов період відпусток, і активність учасників буде вкрай низькою", - вважає Володимир Грищенко. "Цього тижня ми очікуємо продовження корекції через відсутність активності на ринку, при якій навіть невеликі продажі приводять до падіння вартості акцій", - вважає Петрусь.
Думка експертів:
Костянтин СТЕПАНОВ, керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ"
На наш погляд, найбільш привабливими для інвесторів зараз можуть бути деякі акції українських емітентів, що торгуються на закордонних фондових біржах. Так, цікаві папери аграрного сектора, серед яких хотілося б виділити акції "Миронівського хлібопродукту" [наша рекомендація - КУПУВАТИ], справедлива ціна - $9,9. Каталізатором ціни для цього паперу в першу чергу служить те, що компанія є 100%-вим вертикально інтегрованим холдингом, що дозволяє значно заощаджувати кошти і впливає на збереження стійкого становища за операційною маржею.
Цікаві акції "Астарта" [КУПУВАТИ], справедлива ціна - $9,3. Каталізатори ціни: високий показник забезпеченості власною сировиною (цукровим буряком) допоможе "Астарті" ефективно оперувати навіть у світлі очікуваного дефіциту цукрового буряка в 2009 році. Ціни на цукор на внутрішньому ринку Україні показували тенденцію зростання з початку поточного року (+53,4%), і ми вважаємо, що ціни продовжать свій підйом протягом усього 2009/2010 маркетингового року. Тісне співробітництво з міжнародними фінансовими установами забезпечує компанії дешеві кредити. Для компанії відкриваються нові можливості експорту прямо, ціни на глобальних ринках приблизно на 30% вищі, ніж на внутрішньому ринку.
Група "Кернел" [КУПУВАТИ], справедлива ціна акцій - $13,9, є одним із провідних українських зернотрейдерів і виробників рослинної олії. Вертикальна інтеграція компанії приносить ефективну економію коштів, що привело до зростання операційного прибутку. Крім того, ми вважаємо, що плани з розширення оброблюваних земель компанії до 250 тис. га до кінця 2011-го, розвиток диверсифікованої структури бізнесу і зростання вартості землі в Україні збільшать вартість акцій групи "Кернел".
В'ячеслав ОРЛЮК, інвестиційний консультант компанії "Драгон Капітал":
Найбільш перспективні для купівлі з метою одержання прибутку в середньостроковій перспективі акції першого ешелону, так звані "блакитні фішки". У силу своєї високої ліквідності в червні "блакитні фішки" відкоригувалися більше за інших паперів і зараз перебувають на привабливих для купівлі рівнях. Із секторів української економіки насамперед варто звернути увагу на гірничо-металургійний (ГМК) сектор, фінансовий, енергетику, з нафтогазового можна виділити тільки "Укрнафту" (поточна ціна - $16,32, потенціал зростання, за нашими прогнозами, - 85%). Що стосується ГМК, привабливими виглядають папери "Азовсталі" ($0,163, 48%), Єнакіївського меткомбінату ($13,64, 39%), Авдієвського коксохіма (0,842, 88%). Цей сектор у цілому має гарні перспективи: в останні місяці стабілізувалися ціни на металопродукцію, і ми не очікуємо їхнього обвального падіння, як це було восени 2008 року.
Банківські акції у випадку зростання ринку будуть показувати прибутковість вище індексу. Найбільш ліквідними є акції Укрсоцбанку ($0,037, 46%) і Райффайзен Банку Аваль ($0,035, 19%). Ми вважаємо, що криза банківської системи пройшла свою нижню точку. До того ж ці українські банки одержують відчутну підтримку від своїх материнських структур.
У секторі енергетики можна виділити два папери - "Центренерго" ($0,835, 150%) і "Донбасенерго" ($4,858, 166%). Відновлення української економіки і зростання промвиробництва, безумовно, поліпшать фінансові показники компаній. Початок реформи в секторі і приватизація пакетів найбільших генеруючих компаній, позитивно позначаться на ставленні інвесторів. Якщо конкурс пройде в ринкових умовах, це дасть можливість одержати справедливу ціну та істотно збільшити капіталізацію енергокомпаній.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас