Споживачам підкинуть готівку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживачам підкинуть готівку

Кредит&Депозит
1380
Зростання попиту на цільові та кеш-кредити змусить банкірів активізувати діяльність у цьому сегменті. Тим більше, що саме дрібні позики на сьогодні залишаються одними із найприбутковіших і стабільних заробітків
Криза у фінансовій системі зовсім відбила у банкірів бажання займатися "копійчаними" кредитами. "Якщо в першому півріччі минулого року ми спостерігали бум споживчого кредитування, у магазинах і торговельних мережах можна було побачити більше п'яти-шести представників різних банків, то зараз на ринку налічується лише три активних гравці", - констатує Олена Франковська, директор з продажів, член правління Platinum Bank.
За словами директора департаменту розвитку роздрібного бізнесу АТ "Індекс-Банк" Тетяни Шаповал, станом на кінець червня беззаставні кредити готівкою пропонували "Київська Русь", Індекс-Банк, Кредит Європа Банк і ОТП Банк. У сегменті кредитування на купівлю товарів активні позиції зберіг лише Дельта Банк.
Однією із причин згортання дрібнокаліберного кредитування як і раніше залишається гострий дефіцит ресурсу. "Ситуація на ринку кредитування залишається непередбаченою. Зараз банки націлені на збереження власної ліквідності, а кредитування в нинішніх умовах є для них ризиком", - пояснює член правління Universal Bank Ігор Дорошенко. Скупість фінансистів провокує і стрімке зростання проблемних активів фінустанов.
За даними НБУ, проблемна заборгованість у портфелях вітчизняних банків за січень-травень збільшилася більш ніж удвічі, або на 18,482 млрд. грн., досягнувши до 1 червня 36,492 млрд. грн. За оцінками аналітиків, серед лідерів за неповерненнями перше місце займають саме беззаставні кеш-кредити і цільові позики. "Обсяг ринку беззаставних кредитів зменшився більш ніж на 80%. Хоча попит на такі позики практично не змінився, кількість благонадійних позичальників, що відповідають вимогам фінансових установ, значно скоротилася.
За нашими оцінками, кількість клієнтів із чистою кредитною репутацією на сьогодні в цілому скоротилася приблизно до 5 млн. осіб", - констатує Володимир Компанієць, директор з операційної підтримки роздрібної мережі "Кредитмаркет" (ТОВ "Центр Фінансових Рішень"). Банкіри, що зберігають активні позиції на ринку споживчого кредитування, також зменшили свою щедрість. "За рахунок зниження темпів кредитування і погашення раніше виданих позик портфель кеш-кредитів нашого банку за перше півріччя 2009 року зменшився на 10-15%.
У середньому обсяги видачі беззаставних кеш-кредитів порівняно з аналогічним періодом минулого року скоротилися на 30%", - розповів начальник управління роздрібного бізнесу ОТП Банк Олексій Руднєв. Більшість фінансистів досить прискіпливо оцінюють позичальників, погоджуючись, наприклад, постачати готівкою винятково клієнтів, що користуються іншими послугами банку. "Для поточних клієнтів ми розширено пропонуємо послуги кредитування. Кредити видаються як вкладникам банку, так і співробітникам компаній, що мають у нас зарплатні проекти", - говорить Ігор Дорошенко.
Боротьба за якість кредитних портфелів спонукала банкірів і до жорсткості умов кредитування і вимог до позичальників. Якщо ще рік тому для одержання кеш-кредитів достатньо було пред'явити ідентифікаційний код і паспорт (а іноді тільки паспорт), зараз від позичальника вимагають довідку про доходи, заставу або наявність поручителя. "У список обов'язкових були додані документи по кредитній історії позичальника в інших банках. А при сумі кредиту від 15 тис. грн. необхідно надати документи, що підтверджують право власності на активи, що перебувають у власності позичальника (нерухомість, автомобіль і т.д.)", - пояснює Олексій Руднєв.
Як і раніше видаючи позики на рік-два, більшість банків урізали максимальну суму кредитів, обмеживши її 10-15 тис. грн. "Причиною зменшення середньої суми видаваних позик (зараз вона становить близько 6 тис. грн.) стало підвищення вимог до показника співвідношення доходів до щомісячного платежу за кредитом", - говорить Володимир Компанієць. При цьому ефективні ставки за дрібнокаліберними позиками підросли приблизно на 1-15% і у середньому становлять 55-58% річних (за кеш-кредитами) і 55-85% для "магазинних" позик на покупку товарів.
Банкіри стверджують, що нинішні обмеження і дорожнеча кредитів не відбивають у громадян бажання розжитися готівкою. "З кожним місяцем помітна тенденція збільшення обсягів видачі споживчих позик. Зокрема, попит на кеш-кредити виріс напередодні відпускного сезону", - констатує Тетяна Шаповал. "Населення вже адаптувалося до умов кризи, і ми спостерігаємо стабільне зростання співвідношення попиту та пропозиції", - погоджується з колегою Олена Франковська.
Тому експерти не виключають, що якщо економічна ситуація в країні не буде погіршуватися, до кінця року кількість банків, що працюють у цьому сегменті, збільшиться мінімум удвічі. При цьому обсяги беззаставного кредитування в другому півріччі можуть підрости на 15-20%.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас