Експерти: Падіння ВВП України за підсумками 2009р може досягнути 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Падіння ВВП України за підсумками 2009р може досягнути 15%

Казна та Політика
478
Падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України за підсумками 2009 року може досягти 15%, говорять експерти українських інвестиційних компаній і банків, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Зараз зрозуміло, що підсумкове падіння ВВП за підсумками року буде вимірюватися двозначними числами (не менше 12-13%)", - сказала економіст інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" (Київ) Ірина Піонтковська.
За словами начальника відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль (Київ) Дмитра Сологуба, якщо тенденція до поліпшення ситуації у світовій економіці із другого кварталу буде стійкою, то темп падіння ВВП України за підсумками року, швидше за все, складе близько 11%. У той же час якщо світова економіка одержить цього року ще один відчутний удар, не виключене падіння ВВП країни на 15% і більше.
Експерти ІНГ Банку (Київ) не бачать підстав для відновлення економіки України в найближчі три місяці, при цьому прогнозують зниження ВВП в 2009 році до 14,6%.
Інвестгрупа "ТАСК" (Київ) допускає два сценарії розвитку ситуації. Згідно з консервативним сценарієм, на другий квартал зниження ВВП складе 15%, на третій - 12% і на четвертий - 0%. У той же час песимістична оцінка динаміки ВВП на другий квартал становить 18-20%. У цілому за підсумками року інвестгрупа прогнозує падіння ВВП на 11%.
"Тим часом у зв'язку з погіршенням ситуації в торгівлі, з одного боку, і очікуваною активізацією ринку зерна, з іншого, імовірно, що прогнозні значення третього і четвертого кварталу можуть бути переглянуті", - відзначає начальник аналітичного відділу інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
На думку експертів ІНГ Банку, офіційні показники ВВП за перший квартал 2009 року будуть справляти, скоріше, нейтральний ефект на ціновий рівень суверенного боргу, оскільки подібна динаміка вже була врахована ринком. З іншого боку, відзначають вони, факт їх офіційної публікації під час візиту місії МВФ дозволить Україні виконати ще одну вимогу Фонду (тобто надати показники зміни ВВП за перший квартал 2009 року).
Як повідомлялося з посиланням на Держкомстат, падіння ВВП України в січні-березні 2009 року склало 20,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року. У фактичних цінах ВВП країни в першому кварталі оцінено на рівні 183,217 млрд грн.
У лютому цього року уряд відмовився від оперативного розрахунку динаміки ВВП за підсумками місяця, зберігши щоквартальну статистику цього показника.
Тим часом секретаріат президента розкритикував таке рішення Кабінету міністрів, а МВФ пізніше висловив стурбованість затягуванням оприлюднення офіційних оцінок динаміки ВВП країни.
Керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький у квітні оцінював падіння ВВП за підсумками першого кварталу на рівні 18-20%. Президент країни Віктор Ющенко наприкінці травня заявив про можливість падіння ВВП у першому кварталі на рівні 20-23%. Рахункова палата України в червні оцінювала падіння ВВП за підсумками перших трьох місяців на 21,2%.
В 2008 році, згідно з даними Держкомстату, зростання реального ВВП сповільнилося до 2,1% з 7,9% роком раніше, при цьому в четвертому кварталі було зафіксовано спад на 8%, тоді як у перші три квартали зростання становило 6,2-6,4%.
Цього року уряд очікує уповільнення зростання української економіки до 0,4%, тоді як експерти, у тому числі і Нацбанку, прогнозують масштабний спад. У МВФ допускають погіршення прогнозу падіння ВВП України цього року з 8% до 12%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас