НБУ знову вимагає від керівників банків взяти під особистий контроль питання визначення курсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ знову вимагає від керівників банків взяти під особистий контроль питання визначення курсів

Валюта
1623
Керівники банків зобов'язані взяти питання визначення курсів на міжбанківському ринку під особистий контроль, повідомляється в листі Національного банку України (НБУ) від 1 липня (№13-008/4378-12474).
"Курси, які встановлює банк, повинні ґрунтуватися на реальній кон'юнктурі міжбанківського валютного ринку України і реальних курсах по укладених угодах з урахуванням орієнтирів, які на щоденній основі наводяться НБУ… Враховуючи надзвичайну важливість цього завдання, зобов'язую керівників банків взяти його виконання під особистий контроль", - вказується в листі, підписаному першим заступником голови НБУ Анатолієм Шаповаловим.
У листі також відзначається, що вимоги щодо стабілізації курсових очікувань спрямовані на мінімізацію валютних ризиків і сприяють своєчасному виконанню зовнішніх боргових зобов'язань усіма учасниками валютного ринку.
Як повідомлялося, зростаючі девальваційні очікування учасників ринку, що підігріваються спекулянтами, вилилися в різке ослаблення гривні під час торгів у середу: котирування досягали рівня 7,79 грн/$1.
Нацбанку вдалося зупинити зниження гривні в цей день шляхом проведення масштабної валютної інтервенції: центральний банк продавав валюту 7,65 грн/$1 без будь-яких обмежень, що дозволило знизити котирування наприкінці торгів до рівня 7,70-7,75 грн/$1.
За даними дилерів комерційних банків, Нацбанк продавав валюту на таких умовах лише кілька разів цього року, тоді як регулярними були продажі валюти під зовнішні зобов'язання кредитно-фінансових установ.
Дилери також відзначили, що НБУ в середу задовольняв заявки банків на рівні 60%, тоді як раніше – 20-40%.
Курс гривні на міжбанку з початку року зміцнився на 4,2%, до 7,725 грн/$1 - з 8,05 грн/$1. Для підтримки курсу гривні НБУ з початку року продав на міжбанку більше $5 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас