ДПАУ прогнозує збільшення кількості збиткових банків у ІІ кв. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ прогнозує збільшення кількості збиткових банків у ІІ кв.

Казна та Політика
837
Кількість збиткових українських банків у другому кварталі 2009 року зросте, що вимагає зміни спрямованості контрольної роботи податкових органів, повідомила директор департаменту контролю над фінансовими установами та операціями в сфері зовнішньоекономічної діяльності Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Тетяна Сисоєва.
"Буде набагато гірше, ніж за перший квартал. Я очікую, що збитки будуть глибші, більші. Кількість збиткових банків теж збільшиться. Хотілося б помилитися", - сказала вона під час "круглого столу" у Києві в середу.
Аналізуючи підсумки роботи банківської системи в січні-березні, Т.Сисоєва відзначила, що за даними фінансової звітності збитки банків склали близько 7 млрд грн, а за даними податкової – не набагато більше 500 млн грн: позначається різниця між бухгалтерським і податковим обліком.
"Основна причина збитковості – це формування страхових резервів під кредитні операції. Ніщо інше не мало такого істотного впливу на результати. По фінансовій звітності ми побачили, що обсяг сформованих резервів тільки під кредитні операції (станом на 1 квітня 2009 року- ІФ) – це 62 млрд грн, або 8,4% від активів. При цьому 23% цього обсягу, або 19 млрд грн, сформовані в першому кварталі поточного року", - сказала директор департаменту.
При цьому вона нагадала, що податкове законодавство обмежує право віднесення на валові видатки страхових резервів на рівні до 10% активу.
"Банківська система вже підійшла до стелі. Якщо раніше цей ліміт не тиснув практично ні на кого, то на сьогоднішній день це вже чутливо. 42 банки перевищили у фінзвітності рівень формування резервів… Ми зараз жорстко контролюємо, щоб не було допущено перевищення цієї норми закону в податковій звітності", - підкреслила Т.Сисоєва.
Директор департаменту також повідомила, що податкова має намір зосередити свою роботу на тому, щоб не допустити використання банками схем з мінімізації оподатковування на тлі кризових явищ.
"Якщо пріоритетом у нашій роботі в попередні роки було збільшення добровільної сплати податків банківською системою, то сьогодні ми таке завдання перед собою не ставимо… Якщо збитки реальні, то із цим потрібно рахуватися. Але при цьому на сьогодні всі свої зусилля направляємо на припинення схеми мінімізації", - сказала вона.
За словами Т.Сисоєвої, зміна ситуації на ринку не дозволить податковій скоротити кількість перевірок банків, як це було торік. "Сформували план-графік (перевірок – ІФ) на третій квартал. Судячи з того, наскільки збільшилася зона ризику, ми побачили, що кількість банків, які підлягають перевірці, більша", - пояснила вона.
Згідно з повідомленням на офіційному веб-сайті ДПАУ, за підсумками першого кварталу банки задекларували по податковій звітності збиток у розмірі 539,5 млн грн (по фінансовій – на 6,262 млрд грн більше), тоді як за перший квартал 2008 року – прибуток на рівні 2,852 млрд грн.
У січні-березні-2009 кількість збиткових банків виросла в 14 разів, до 28 установ (по фінзвітності - 41 банк). Найбільші збитки задекларували УкрСиббанк, Укрпромбанк, Кредобанк, ОТП Банк, Альфа-Банк, банк "Київ" і дочірній банк Ощадбанку Росії.
За даними ДПАУ, за підсумками січня-березня банкам нараховано податку на прибуток у розмірі 527,5 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року – 731,1 млн грн.
Середня податкова віддача по податку на прибуток (співвідношення нарахованої суми податку на прибуток до валового доходу) по банківській системі в січні-березні-2009 склала 1,2%, тоді як за аналогічний період минулого року - 5,89%: податкова віддача менше 1% у першому кварталі поточного року зафіксована по 77 банках (42,3% від загальної кількості), що на 59 установ більше, ніж за перший квартал 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас