МВФ не поспішає кредитувати країни, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ не поспішає кредитувати країни, що розвиваються

Казна та Політика
461
Більше від інших від нинішньої кризи постраждали країни, що розвиваються, зобов'язання яких були суттєво вищими, ніж ліквідні активи. У підсумку держави, що розвиваються, зокрема країни Східної Європи, були змушені звернутися по допомогу до міжнародних інститутів, наприклад, до МВФ, передає Reuters.
Однак якщо спочатку МВФ охоче роздавав кредити, останнім часом на тлі зростання надій на швидке відновлення світової економіки) одержати кредит від фонду стало практично неможливо. Замість цього МВФ дає тепер гроші лише тим державам, які готові виконати його умови і піти на істотне скорочення бюджетних видатків.
У підсумку, говорять експерти, тепер усі країни, що бажають одержати кредит від МВФ, розділяться на два табори: ті держави, які готові виконати всі умови фонду, і ті країни, які можуть прожити без грошей МВФ. Наприклад, Сербія і Латвія, швидше за все, не одержать кредит від фонду, у той час як Україна, навпаки, може розраховувати на ці гроші. "Фінансові умови стали кращими, і тепер фонд може вивчити ситуацію в тих країнах, які просять кредит", - говорить стратег Barclays Capital Кун Шоу.
Варто відзначити, що торік багато східноєвропейських країн перебували на грані дефолту, і МВФ, резерви якого поповнили на 750 млрд дол., був змушений надати цим державам фінансову підтримку, щоб запобігти їхньому банкрутству. У підсумку Угорщина і Латвія, економіки яких повинні скоротитися цього року на 6% і 18% відповідно, сподівалися одержати кредитні гроші, навіть незважаючи на величезний дефіцит бюджету.
Однак потім, після незначного поліпшення ситуації, МВФ призупинив виділення траншів Латвії, оскільки парламент країни не зміг схвалити заходи щодо скорочення бюджету. Латвійський сейм уже прийняв рішення урізати видатки на соціальні допомоги, але фонд не впевнений, що цього вистачить, щоб скоротити бюджет країни. Також Міжнародний валютний фонд призупинив кредитний транш Сербії через "занадто великий дефіцит державного сектору економіки" і нагадав Угорщині про необхідність скоротити дефіцит бюджету в наступному році.
У схожій ситуації опинилася й Україна, якій Фонд відмовив у виділенні кредиту. Правда, потім МВФ переглянув свої погляди і пообіцяв виділити цій східноєвропейській країні гроші. "Цілком можливо, що тут мова йде вже про геополітику", - відзначає голова дослідницького відділу RBS Тімоті Аш.
Набагато гірше йдуть справи в Туреччині. Справа в тому, що прем'єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган дав зрозуміти, що Анкара може відмовитися від укладання кредитної угоди із МВФ. "Ми не підпишемо угоду доти, поки вона не буде відповідати нашим інтересам. Ми можемо оголосити, що відмовляємося від неї, і від цього не вмремо, тому що не зобов'язані МВФ", - заявив глава турецького уряду.
Нагадаємо, що МВФ зібрав більше 400 млрд дол. у спеціальний фонд для підтримки країн, що найсильніше постраждали від кризи. Внески в цей фонд надійшли від Росії, Бразилії і Китаю. Очікується внесок від Індії. Кошти в першу чергу будуть направлятися на підтримку країн Центральної і Східної Європи, де наслідки кризи "особливо серйозні".
При цьому на початку квітня 2009 р. країни "великої вісімки" прийняли рішення збільшити бюджет МВФ утричі - до 750 млрд дол. Китай повинен був внести до фонду 40 млрд дол., а Євросоюз і Японія - по 100 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас