Аргентина залишилась за бортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аргентина залишилась за бортом

Аграрний ринок
1866
Країна - традиційний постачальник зернових - не зможе експортувати продукцію через низьку пропозицію усередині країни. Нішу, що звільнилася, поділять між собою провідні експортери, зокрема, Україна.
Аргентина не буде учасником світового ринку зерна вперше за сто років. Через погодні умови врожай зерна буде мінімальним, а через політику, що проводиться урядом, місцеві компанії відмовляються від міжнародної діяльності.
Відзначимо, що для Аргентини це не перший випадок втрати лідерських позицій на світовому ринку. Більше 50 років тому країна була провідним експортером яловичини, однак потім втратила цей статус через внутрішньогалузеві проблеми.
Урожай зернових у цьому сезоні прогнозується в країні на рівні 6 млн. т (проти 7,7 млн. т торік) - практично на рівні потреби внутрішнього ринку. Таким чином, люфту для зовнішніх поставок не залишається, і перед країною постала реальна загроза необхідності в імпортному продукті. Найсильніша посуха, яку переживає країна (вона стала найсерйознішою за останні півстоліття), привела до падежу худоби і величезних втрат урожаю зернових, у низці сільськогосподарських районів країни був введений надзвичайний стан через стихійне лихо. Оптимістичний прогноз урожаю в країні - максимум 8 млн. т, це мінімальний показник за останні 30 років.
Як відзначають експерти, крім погодного фактору, зашкодила аргентинському АПК політика уряду, оскільки втрачання країною лідерських позицій на світовому ринку намітилося ще в минулому сезоні. "Уже в цьому сезоні Аргентина значно знизила поставки на світовий ринок (4-е місце у світі з експорту пшениці за 2008 р.) через внутрішні галузеві проблеми, - говорить Марія Колесник, експерт консалтингової компанії "ААА". - Політика держави, зокрема, введення низки загороджувальних заходів при експорті, привела до протестів, змусила аграріїв припинити поставки. Компроміс дотепер не знайдений, і це послабило позиції Аргентини".
Через зниження пропозиції зерна на світовому ринку ймовірне зростання цін на продукцію, особливо продовольчі класи, що робить кон'юнктуру для України дуже сприятливою, оскільки зерно, що поставляється з України, за якістю практично ідентично аргентинському, і може заміщувати виниклий дефіцит. "Нішу, що звільнилася, заповнять країни - провідні експортери зерна. Більшою мірою виграють США, ЄС (у першу чергу Франція) і постачальники Причорноморського регіону, - говорить Марія Колесник. - Меншою мірою відхід Аргентини торкнеться Канади, через відмінну якість зерна, яке поставляє країна, і Австралії, оскільки вона орієнтується на інші ринки збуту".
Таким чином, у майбутньому сезоні українське зерно може бути куплене на світовому ринку у великій кількості і за високою ціною. Хоча цього року аграрії не одержать рекордного врожаю - середня врожайність значно нижча від торішньої: 24,6 ц/га проти торішніх 30,8 ц/га. На сьогодні країна зібрала вже близько 1,5 млн. т зерна з очікуваного врожаю 42-43 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас