Залежність економік країн Азії від Європи та США знижується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залежність економік країн Азії від Європи та США знижується

Казна та Політика
479
Залежність країн Азії, що найбільш швидко розвиваються, від США і Європи знижується. Слово "декаплинг", яке в розпал кризи призабули, знову стає актуальним, і в першу чергу - для Азії, пише газета The New York Times.
"Декаплинг" - зниження ступеня кореляції між США і країнами, що розвиваються, в міру ускладнення структури економіки останніх. Згідно із цією концепцією, в умовах проблем західної економіки emerging markets будуть рости більш активно - аж до негативної кореляції з темпами зростання в розвинених країнах.
Більшу частину минулого року ця теорія виправдовувалася, тому що багато emerging markets утримувалися від ризикованих інвестицій, які привели до колапсу багатьох банківських груп Заходу, тому перші місяці 2008 року в країнах, що розвиваються, минули відносно спокійно. Однак з осені минулого року, після того як банкрутство Lehman Brothers у вересні потрясло всю світову фінансову систему і споживчий попит почав різко скорочуватися, спад торкнувся і країн, що розвиваються, і про "декаплинг" благополучно забули, говориться в статті.
Зараз ситуація знову змінюється, і особливо це помітно на прикладі країн Азії, що розвиваються, які відновлюються після рецесії набагато більш швидкими темпами, ніж розвинені країни. Тому економісти знову повернулися до ідеї "декаплинга".
Азія дуже сильно залежить від продажу виробленої продукції споживачам у США і Європі, і багато топ-менеджерів стверджують, що необхідною умовою повернення до бурхливого зростання в АТР є стабільна економіка США.
Проте, дані за останні місяці показують значні відмінності між станом економіки в західних країнах і Азії, особливо в Китаї та Індії. Безумовно, темпи зростання в регіоні сповільнилися, експорт і інвестиції скоротилися, мільйони людей втратили роботу. Але вже зараз у Китаї та Індії проявляються позитивні тенденції, яких не спостерігається на Заході, пише The New York Times.
Наприклад, обсяги промислового виробництва в Китаї виросли в червні, про що свідчить опублікований у середу індекс менеджерів закупівель. Значення індексу виросло до 53,2 пункту з 53,1 у травні. У той же час, згідно з опитуванням, у червні виріс у порівнянні із травнем і обсяг експортних замовлень. Значення індексу вище 50 означає збільшення обсягів випуску продукції.
У Європі і США темпи скорочення виробництва сповільнилися, але обсяги поки продовжують знижуватися.
Криза прийшла в Азію пізніше, ніж у країни Заходу, і економіка азіатських emerging markets була до моменту її початку більш стійкою, вважають економісти.
"Найважливіша відмінність Азії в тому, що тут не було банківської кризи, - говорить регіональний аналітик BNP Paribas Ендрю Фреріс. - Азія проходить через кризу з недоторканою банківською системою. Так, деякі банки не приносять прибутку, але це циклічне, а не системне явище".
Крім того, що кредитно-грошові ринки в Азії опинилися в кращому становищі, ніж на Заході, менше постраждали і державні фінанси - урядам не потрібно було витрачати мільярди на порятунок проблемних банків. Отже, держави могли виділити більше коштів на стимулювання економіки, зокрема внутрішнього попиту.
Також слід урахувати і той факт, що компанії та домогосподарства азіатських країн набагато менше залежать від позикових коштів, ніж американці або європейці, тому вони менш значно скоротили видатки та інвестиції в умовах кризи.
Оскільки система соціального страхування в Азії усе ще розвивається, населення змушене відкладати гроші на освіту дітей і пенсію, і овердрафти відразу по декількох кредитних картках тут рідкісні.
Аналітик Nomura Пол Шульте впевнений, що ці невеликі, на перший погляд, відмінності, у довгостроковому періоді приведуть до істотного розриву між економіками Азії і західних країн. За його словами, азіатські споживачі будуть відігравати усе більш важливу роль у світовій економіці, оскільки розвиток країн Азії приведе до поступового поліпшення добробуту населення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас