S&P підтвердило суверенні рейтинги Білорусії, прогноз - "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підтвердило суверенні рейтинги Білорусії, прогноз - "негативний"

Казна та Політика
181
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) 30 червня підтвердило суверенні кредитні рейтинги Білорусії: довгостроковий і короткостроковий рейтинги за зобов'язаннями в іноземній валюті на рівні "В+" і "В" відповідно, довгостроковий і короткостроковий рейтинги за зобов'язаннями у національній валюті - на рівні "ВВ" і "В". Прогноз рейтингів залишається "негативний".
Експерти агентства відзначають, що показники зовнішньої ліквідності Білорусії продовжують погіршуватися, незважаючи на укладання угоди про резервний кредит (програма stand-by) Міжнародного валютного фонду (МВФ). Крім того, значний тиск, що чиниться на міжнародні резерви країни, підриває стабільність заходів щодо підтримки стабільності курсу валюти.
"Рівень рейтингів Білорусії обмежений структурними проблемами, обумовленими негнучкою економічною політикою, у тому числі залежністю від ключових торговельних партнерів - країн СНД, погіршенням зовнішньої ліквідності та обмеженим доступом до міжнародних ринків капіталу. Укладання угоди про резервний кредит (програма stand-by) від МВФ у січні 2009 року допомогло уникнути наростання тиску на міжнародні резерви", - відзначив кредитний аналітик Standard & Poor's Кай Штукенброк.
Позитивний вплив на рейтинги має помірний рівень зовнішнього боргу країни.
У повідомленні агентства також відзначається, що різке погіршення умов торгівлі країни і попит, що скоротився, з боку ключових імпортерів привели до погіршення зовнішньоторговельних показників Білорусії. У результаті за 12 місяців дефіцит рахунки поточних операцій збільшився до 13% ВВП (станом на березень 2009 року) у порівнянні з 8% (станом на кінець 2008 року). Кредит МВФ за програмою stand-by в обсязі $3,5 млрд, доповнений наступним кредитуванням з інших джерел, пом'якшив ситуацію, пов'язану з погіршенням умов доступу до міжнародних ринків капіталу.
Незважаючи на очікуване фінансування в обсязі $1,9 млрд із некомерційних джерел і надходження від приватизації в перші п'ять місяців 2009 року, а також 20%-ву девальвацію білоруського рубля відносно долара США в січні 2009 року, міжнародні резерви не змінилися з кінця 2008 року, залишившись на низькому рівні - $2,6 млрд, що забезпечує покриття резервами виплат по рахунку поточних операцій лише протягом одного місяця, відзначають експерти. Зміцненню довіри до політики, що проводиться, може сприяти недавня заява МВФ про те, що він збільшив обсяг кредиту на $1 млрд, вважають вони.
У той же час погіршення міжнародної економічної кон'юнктури може виявити значний негативний вплив на експортно орієнтовану економіку Білорусії.
"Ми очікуємо, що економічний спад у цій країні складе 5% цього року після значного зростання на 10% в 2008 році. Низький чистий борг розширеного уряду (уряд країни і місцеві органи управління - ІФ), як очікується, виросте до 15% ВВП із 9% в 2008 році внаслідок істотного ослаблення національної валюти", - сказано в повідомленні S&P.
Прогноз "негативний" відображає низький рівень зовнішньої ліквідності, а також зростаючі, як вважають експерти агентства, проблеми, пов'язані із централізованою моделлю білоруської економіки.
"Передбачуване збільшення кредиту МВФ відображає ці ризики, оскільки недосягнення угоди з Росією щодо виплати траншу обсягом $500 млн (що залишилися від обіцяної суми стабілізаційного кредиту) лише підкреслює зростання проблем, яких Білорусія зазнає в забезпеченні подальшого зовнішнього фінансування. Тому, на наш погляд, потенційно болючі заходи щодо коректування економічної політики неминучі для зниження дефіциту по рахунку поточних операцій і підтримки доступу до зовнішнього фінансування в середньостроковій перспективі", - сказано в повідомленні.
"Підвищення рівня міжнародних резервів і в той же час заходи щодо посилення зовнішньої конкурентоспроможності і зниження імпорто- і енергетичної залежності білоруської економіки могли б стати умовами для стабілізації рейтингів на поточному рівні. І, навпаки, нездатність знизити значний дефіцит по рахунку поточних операцій, подальше погіршення показників зовнішньої ліквідності і резервів, що потенційно буде підривати обмінний курс, можуть привести до зниження рейтингів", - підкреслив Штукенброк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас