Голова НБУ: Ревальвація і девальвація гривні - розплата за макроекономічну політику кількох урядів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ: Ревальвація і девальвація гривні - розплата за макроекономічну політику кількох урядів

Казна та Політика
1122
Ревальвація гривні у 2005 і 2008 роках та її подальша девальвація стали платою за грубі помилки в макроекономічній політиці екількох урядів поспіль. Про це заявив голова Національного банку України Володимир Стельмах.
"І ревальвація, і девальвація гривні стали платою за грубі помилки і, якщо хочете, часом звичайний безлад у макроекономічній політиці кількох поспіль урядів. Ці кроки не можна оцінювати, вириваючи їх із контексту ситуацій, що складалися на певний момент", - відзначив він.
За його словами, рішення про зміцнення курсу гривні в 2005 році ухвалювалося разом з Сергієм Яременко після того, як міністр економіки Сергій Терьохін дав офіційний прогноз про зміцнення гривні на кінець року до 4,25 грн./долл.
"Ми порахували, що в результаті спекуляцій нерезидентів, які почали масово входити на валютний ринок України в очікуванні ревальвації, ми втратимо близько 1,7 млрд. дол. із резервів. Просто так. Тому було вирішено не по шматочку рубати, а одномоментно опустити з 5,31 до 5,05 грн., і це було зроблено", - пояснив він.
При цьому надання курсовій динаміці більшої гнучкості у травні 2008 року було пов’язане з необхідністю уповільнення надмірної цінової динаміки, системний сплеск якої був викликаний бюджетними дисбалансами, підкреслив Стельмах.
За його словами, темпи зростання соціальних платежів з бюджету зросли у 2007 році в 2–2,35 разу. У 2008 році почалося зниження динаміки інвестицій у виробництво. Рівні інфляції на споживчому ринку перевищили 30%, а у промисловості - впритул наблизилися до 50%, перевищивши показники 1998 року, коли спостерігалося інфляційне придушення виробництва на фоні посилення валютно-фінансової кризи.
"За цих умов Національний банк був змушений ревальвувати гривню. Хоч основні інфляційні чинники і перебували поза монетарною політикою, НБУ мав виконувати свою основну конституційну функцію з підтримки стабільності національної грошової одиниці", - пояснив голова Нацбанку.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас