Стельмах: Вимушена девальвація гривни дала позитивні результати для фінансової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: Вимушена девальвація гривни дала позитивні результати для фінансової системи

Казна та Політика
2056
Вимушена девальвація гривни дала позитивні результати для фінансової системи, заявив голова Національного банку України Володимир Стельмах.
"Вимушена девальвація, хоч би як болісно вона сприймалася в суспільстві, та й у самому Національному банку, почала давати позитивні результати", - констатував він.
За його словами, перехід до гнучкого курсоутворення сприяв досить швидкій нівеляції дефіцитів зовнішньої торгівлі.
Водночас Стельмах наголосив, що знецінення гривні ускладнило обслуговування банківських кредитів, узятих в іноземній валюті.
"Проте за нинішніх екстремальних умов на це питання в будь-якому разі не було б простих відповідей. Його ж граничне загострення дало змогу перейти до кардинального розв’язання проблем, початок яким було покладено ще в березні 2003 року", - пояснив він.
При цьому голова НБУ відзначив, що частковій нівеляції розривів між валютними та банківськими кредитами й депозитами має слугувати програма рекапіталізації банківської системи.
"Проте лише частково, - підкреслив він. - Оскільки відповідальність за ці валютні дисбаланси мають нести й самі банки, які роками обстоювали своє право на безумовне розширення валютного кредитування".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас