Мінюст звинувачують у корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінюст звинувачують у корупції

Казна та Політика
756
Кабінет Міністрів з подачі Міністерства юстиції схвалив законопроект, що передбачає збільшення видатків на захист інтересів України в міжнародних судах на 20 мільйонів гривень. У випадку схвалення законопроекту парламентом "юридичний захист за кордоном" в 2009 році обійдеться державній скарбниці в рекордну суму - 58 мільйонів гривень.
Опозиція вважає запити міністерства завищеними. Екс-заступник міністра юстиції Валерій Бондик впевнений, що запити нинішнього керівництва відомства не обґрунтовані. Одночасно опозиція звинуватила першого заступника міністра Євгена Корнійчука в лобіюванні інтересів юридичної компанії "Магістерс". Саме ця компанія навесні виграла тендер із захисту інтересів НАК "Нафтогаз" у міжнародних судах в 2009 році. На ці цілі з резервного фонду було виділено 25 мільйонів гривень. Корнійчук заперечує зв'язок з фірмою "Магістерс".
Виділенням держкоштів уже зацікавилася Генпрокуратура. Напередодні слідчі провели обшук у кабінеті першого заступника міністра юстиції.
Міністр юстиції Микола Оніщук збільшення фінансування пов'язує зі зростанням кількості справ проти України в міжнародних юрисдикціях. За інформацією Мінюсту, на даний момент на розгляді в міжнародному арбітражі перебуває 21 справа проти України на загальну суму претензій 2 мільярди доларів.
Серед них найбільш скандальні позови компаній "Венко Прикерчинська ЛТД", "Татнафта", а також RosUkrEnergo.
У той же час депутати Верховної Ради вважають, що збільшення фінансування на захист інтересів України за кордоном пролобіював перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Опозиція вже звинуватила його в корупції. Як повідомлялося раніше, компанія "Магістерс", яку пов'язують із Корнійчуком, виграла тендер на юридичне обслуговування НАК "Нафтогаз" в 2009 році. Передбачалося, що на юридичні послуги цієї компанії буде виділено 25 мільйонів гривень. "Євген Корнійчук стверджує, що вийшов зі складу засновників цієї фірми ("Магістерс". - ред.). Однак чомусь саме вона виграла тендер", - відзначає колишній заступник міністра юстиції, депутат-"регіонал" Валерій Бондик.
У той же час Євген Корнійчук заперечує свою причетність до розподілу грошей у Міністерстві юстиції. Він також спростовує інформацію про свій зв'язок з юридичною компанією "Магістерс". "Жодного прямого контракту з "Магістерс" у Міністерства юстиції немає і ніколи не було", - запевняє чиновник. За його словами, сума 13 мільйонів гривень, передбачена державним бюджетом на 2009 рік на представництво інтересів України в міжнародних юрисдикціях, занадто мала. "За курсом минулого року фактично це та сума, яка була необхідна, для того щоб заплатити мито в арбітражі за роботу арбітрів. Тобто на представництво інтересів держави в судах цього року не було виділено ні копійки", - пояснює Корнійчук.
У зв'язку із цим у березні поточного року перший заступник міністра юстиції на засіданні уряду переконав членів Кабінету Міністрів збільшити бюджетне фінансування міжнародного арбітражу. "Уряд погодився, що слід збільшити бюджет на цей рік ще на 45 мільйонів. 25 - з резервного фонду і ще 20 - через зміни до закону про бюджет", - повідомив чиновник. За словами Євгена Корнійчука, частина цих грошей пішла в рахунок погашення боргу перед юристами за минулий рік. Таким чином, загальна сума коштів на міжнародний захист України цього року досягне 58 мільйонів гривень.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас