США і ЄС подали в СОТ скаргу на Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і ЄС подали в СОТ скаргу на Китай

Казна та Політика
946
Представники Європейського Союзу і США поскаржилися у Світову організацію торгівлі на Китай за те, що офіційний Пекін ввів експортні обмеження на низку сировинних ресурсів, таких як вугілля і вольфрам. Політики виступили з пропозицією заборонити азіатському гіганту в неконтрольованих обсягах накопичувати в себе основні корисні копалини.
Більше двох років Китай використовує високі тарифи на експорт, щоб такі копалини як цинк, олово і кремній залишалися в країні для внутрішнього користування. У той же час Пекін активно і у великій кількості скуповує ці ресурси в африканських країнах.
Західні уряди вважають, що така політика дає китайським хімічним і металургійним підприємствам несправедливу перевагу. У зв'язку із чим, ЄС і американські учасники торговельних переговорів підготували список їх 20 речовин, головним чином хімікатів і металів, які, на їх думку, зазнають незаконного експортного обмеження.
Одним з таких обмежень, що викликають сильні заперечення ЄС і США, є встановлена Китаєм 95%-ого експортного мита на жовтий фосфор, який входить до складу багатьох промислових хімпродуктів. На Заході вважають, що, встановивши таке високе мито, Пекін грубо порушує свої зобов'язання, що накладені на нього членством у СОТ.
Тим часом у Китаї введення на деяких видів корисних копалин навіть 100%-х експортних мит вважають цілком виправданим і пояснюють це "винятковими ситуаціями, пов'язаними з нашими внутрішніми факторами".
Раніше Паскаль Ламі, глава СОТ, заявив, що намір Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану вступити у Світову організацію торгівлі єдиним блоком, викликає занепокоєння в організації.
Нагадаємо, 9 червня прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що Росія, Білорусь і Казахстан почнуть спільний переговірний процес щодо приєднання до СОТ як Єдиного митного союзу. Він повідомив, що всі три країни повідомлять СОТ про припинення переговорів щодо приєднання до СОТ Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Росії.
Росія, Білорусь і Казахстан не можуть вступити до СОТ із середини 1990-х років, відмовляючись піти на відкриття для іноземців низки галузей економіки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас