Президентська виборча кампанія в Україні стартує 19 вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президентська виборча кампанія в Україні стартує 19 вересня

Казна та Політика
566
Виборча кампанія з виборів президента України стартує 19 вересня за умови, що її термін буде становити 120 днів, повідомив в інтерв'ю агентство "Інтерфакс-Україна" заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера у вівторок
"Мова йде про те, що перший день виборчого процесу - 19 вересня (2009 року) за умови, якщо не будуть внесені зміни до закону (про вибори щодо скорочення терміні виборчої кампанії з 120 до 90 днів)", - сказав він.
"Постанова парламенту (про призначення дати президентських виборів) прийнята, і після того, як буде опублікована, вона набере чинності й буде прийнята до виконання, зокрема Центральною виборчою комісією", - відзначив заступник голови ЦВК.
За його словами, другий тур виборів може відбутися 7 лютого 2010 року виходячи з того, що повторне голосування відповідно до закону про вибори президента проводиться в третю неділю після дня виборів.
Магера відзначив, що ЦВК готова до проведення президентських виборів за умови, що комісії вчасно будуть перераховані кошти, передбачені в держбюджеті на 2009 рік. Разом з тим, за його словами, до закону про держбюджет на поточний рік необхідно буде вносити зміни, оскільки передбачена в ньому сума на організацію президентських виборів розрахована виходячи з дати виборів 31 січня 2010 року, тобто тривалість виборчої кампанії в 2009 році збільшиться на 14 днів.
При цьому у держбюджеті на 2010 рік сума повинна бути меншою, і в цілому сума на проведення виборів залишиться без зміни.
Заступник голови ЦВК висловив упевненість, що парламент вчасно внесе необхідні зміни в закон про вибори президента. "Я вірю, що прийме, оскільки саме життя підказує, що такі зміни необхідні", - сказав він.
Так, чинний закон не передбачає існування Державного реєстру виборців, а саме на його базі на виборах президента, призначених на 17 січня, будуть формуватися списки виборців.
Коментуючи ідею скоротити термін виборчої президентської кампанії з 120 до 90 днів, Магера сказав: "В цілому нічого поганого в цьому не бачу, можливо, це навіть буде сприяти економії коштів з держбюджету".
Зокрема, за його словами, це призведе до скорочення термінів усіх стадій виборчого процесу.
Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок призначила дату чергових президентських виборів на 17 січня 2010 року. Парламент доручив комітету Верховної Ради з питань держбудівництва і місцевого самоврядування забезпечити підготовку до розгляду законопроекту про внесення змін до закону про вибори президента, передбачивши зокрема скорочення виборчого процесу з 120 до 90 днів.
Комітету доручається підготувати і винести на розгляд цей законопроект на останньому пленарному тижні в червні 2009 року.
Парламент також доручив уряду вжити необхідних заходів зокрема щодо фінансування і належного функціонування держреєстру виборців до початку виборчого процесу, а Центральній виборчій комісії - забезпечити його функціонування, а також уточнити персональні дані виборців, внесених до цього реєстру.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас