Світові біржі знову падають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові біржі знову падають

Фондовий ринок
1575
Світові фондові ринки пережили один із найбільш невдалих тижнів за останні кілька місяців. Американський ринок втратив за період з 15 по 19 червня 2,2% (зміни індексу S&P500 на 19.30 за київським часом), європейські індикатори просіли на 2% (FTSE 100), "Азія" втратила 3,5% (NIKKEI 225).
Корекція на світових ринках пройшла в першій половині тижня - до середи провідні індекси просіли на 3-4%. Головними причинами розчарування інвесторів стали зростаюча непевність із приводу швидкого відновлення економіки, невтішна макростатистика, а також наміри уряду США провести реформу фінансової системи.
Найбільш невдалим днем для фондових ринків став понеділок - "Америка" знизилася на 2,4% (S&P 500), а європейські індекси втратили 2,6% (FTSE 100). Однією із причин здешевлення американських акцій стало зміцнення долара до позначки 1,381 долара за євро. Це відбулося, після того як у понеділок віце-прем'єр-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін заявив, що "Росія не планує найближчим часом переходити на нову резервну валюту, вона довіряє долару". У перспективі дорогий долар шкідливий для американської економіки, що й розчарувало інвесторів. Крім цього, вийшла низка негативних статданих.
Наступного дня американські індекси продовжили знижуватися (S&P500 втратив 1,3%). Основним драйвером падіння став вихід даних про падіння промислового виробництва в травні на 1,1% (порівняно із квітнем). Ця новина змогла пересилити такий позитивний фактор, як збільшення кількості побудованих квартир і будинків минулого місяця на 17,2% - до 532 тисяч.
Контроль насамперед
У середу відбулася головна фінансова подія минулого тижня. Президент США Барак Обама представив свій план реформування фінансової системи. Основний зміст цього 88-сторінкового документа полягає в тому, що уряд США прагне посилити контроль над фінансовим сектором США і розширити повноваження регулювальних органів. Найбільші зміни торкнуться роботи найбільших банків, страховиків і хедж-фондів.
Тепер будь-яку фінустанову, чий крах піддає ризику стабільність фінансової системи, ФРС буде ретельно моніторити. Крім цього, уводиться маса додаткових обмежень, які, на думку експертів, призведуть до скорочення прибутковості американських фінустанов.
Втім, особливого впливу на фондові індекси плани Обами не зробили (S&P зменшився на 0,1%), тому що значна частина пропонованих у ньому нововведень була вже опублікована ЗМІ заздалегідь і врахована в цінах на акції.
Негативніший вплив на котирування компаній фінансового сектору зробила та обставина, що рейтингове агентство S&P у середу знизило рейтинги відразу 18 американським банкам.
Позитив наостанку
Втім, закінчення тижня пройшло на мажорній ноті. У четвер американські індекси перервали триденне зниження і виросли на 0,8%. "Міністерство праці США заявило, що кількість людей, які одержують допомогу у зв'язку з безробіттям, за тиждень - з 1 по 6 червня - знизилася на 148 тисяч. Зменшення відбулося вперше з початку січня, - пояснює причини зростання ринків економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов. - Асоціація Conference Board заявила, що її індекс провідних економічних індикаторів у травні виріс на 1,2%, що є найбільшим збільшенням з березня 2004 року".
У п'ятницю ринки залишалися в зеленій зоні зростання.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас