Нацбанк взяв депозити на себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк взяв депозити на себе

Валюта
10002
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе повернути депозити вкладникам усіх ліквідованих банків. Нацбанк погодився кредитувати фонд у випадку, якщо його активів - зараз 4,5 млрд грн - буде недостатньо для повернення вкладів населення. Це заспокоїть вкладників невеликих банків, які можуть збанкрутувати, вважають експерти.
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) зможе одержати від Нацбанку кредити на виплати депозитів вкладникам збанкрутілих банків. У постанові №308 "Про надання Нацбанком кредитів ФГВФО", яка набере чинності 27 червня, НБУ зобов'язався кредитувати фонд у трьох випадках: якщо загальна сума виплат фонду перевищує 80% його коштів; якщо фонд вичерпав фінансові можливості, монетизував усі свої активи; якщо фонд подав заявку в Мінфін про ліміт кредитування в десятиразовому розмірі надходжень від своїх учасників за перше півріччя для включення в проект бюджету на наступний рік.
ФГВФО одержав право брати кредити в Кабміну, НБУ, банків та іноземних кредиторів в 2002 році. Але до середини 2008 року існувала тільки схема кредитування фонду Кабміном. Восени Верховна рада дозволила Нацбанку прямо кредитувати фонд за обліковою ставкою (зараз - 11% річних).
Національний банк готовий надавати фонду кредити під заставу його майбутніх прибутків (у розмірі 80% суми забезпечення), держоблігацій (100%) і гарантій Кабміну (100%). Застава може бути однорідною, або змішаною, а ФГВФО має право дочасно погасити кредит НБУ.
Постанова не вказує максимальних термінів кредитування. У випадку невиконання фондом умов кредитування НБУ буде списувати кошти з рахунку фонду.
На 1 червня у ФГВФО було 4,579 млрд грн. "Без особливої потреби кредит фонду ніхто не дасть, це відбудеться, тільки якщо масово почнуть тріскатися банки, - сказав глава адміністративної ради фонду Василь Пасічник. - За нашими прогнозами, до кінця 2009 року фонд упорається з усіма проблемами сам". Чи зміняться тепер умови членства банків у фонді і суми їх регулярних відрахувань, у ФГВФО не знають.
З 15 банків з тимчасовою адміністрацією Кабмін уже вибрав для рекапіталізації "Київ", Родовід Банк і Укргазбанк. Депозити населення в банку "Надра" і Укрпромбанку до 1 квітня становили 15,9 млрд грн (в 3,5 рази більше від активів фонду), а в інших 10 проблемних банках - 3,83 млрд грн (83% активів фонду). "Жоден фонд у світі не має коштів для покриття абсолютно всіх депозитів банківської системи, - говорить Василь Пасічник. - Наш фонд адекватний, з банком 'Надра' і Укрпромбанком він не впорається, але перед ним таке завдання не стоїть". У банках III-IV груп населення розмістило 35 млрд грн, з них у банках без тимчасових адміністрацій - 29,67 млрд грн.
Право фонду отримати кредити для повернення вкладів - позитивна новина для системи, вважають експерти. "Це знак того, що будуть виплачуватися депозити всіх банків, які доведеться ліквідувати, тому що, можливо, грошей фонду всім не вистачить", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Таким чином, Нацбанк підтримає вкладників невеликих установ, які не можуть розраховувати на рекапіталізацію за рахунок держави. "Формально вливати кошти до фонду повинен Кабмін, але зараз у нього проблеми з виконанням держбюджету, тому можливість отримати кредит від Нацбанку може врятувати ситуацію, - впевнений економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Цей механізм розрахований на невеликі установи, тому що великі банки ніхто банкрутити не буде".
Джерела доходів ФГВФО
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) має три основні джерела коштів: банки-учасники (постійні і тимчасові), Національний банк і Кабінет Міністрів.
Згідно зі ст. 21 закону "Про фонд гарантування вкладів фізичних осіб", банки перераховують фонду початкові, регулярні і спеціальні збори, пеню за несвоєчасну або неповну сплату зборів. НБУ на етапі створення фонду направив йому 20 млн грн.
Закон №639-VI від 31 жовтня 2008 року зобов'язав НБУ щорічно перераховувати до фонду перевищення кошторисних доходів над видатками в розмірі, установленому законом. У доходах держбюджету-2009 закладене одержання від Нацбанку 4,008 млрд грн (перевищення планових доходів над видатками). З них 1 млрд грн, згідно із законом про держбюджет, були направлені у ФГВФО у квітні.
Фонд може отримати прибутки від інвестування коштів у державні цінні папери і депозити НБУ, а також брати кредити в Кабміну, Нацбанку, банків та іноземних кредиторів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас