Володимир Стельмах став у позицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Стельмах став у позицію

Валюта
12160
Голова Нацбанку Володимир Стельмах учора заявив банкірам, що не буде вносити змін у постанови №107-109 і змусить банки перевести валютні резерви в гривневі.
Якщо банки не встигнуть до 22 червня продати валюту, НБУ готовий піти на поступки - не штрафувати, але накласти обмеження на їхні операції. Непохитність регулятора в бажанні змусити банки продати $1,5 млрд із резервів експерти пояснюють побоюваннями в нездатності НБУ іншим способом втримати курс гривні.
Учора під час закритої частини зустрічі президента Віктора Ющенка, керівництва НБУ і голів 37 найбільших і великих банків була піднята проблема необхідності зміни постанов №107-109, що вимагають продаж валюти з позиції, повідомив один з банкірів-учасників зустрічі. Як раніше повідомляв Комерсант-Україна, банки повинні привести валютну позицію до нового нормативу до 22 червня, конвертуючи в гривню всі резерви, сформовані під проблемні валютні кредити. 10 банків з іноземним капіталом до вчорашнього дня очікували допомоги МВФ, який повинен був переконати голову НБУ Володимира Стельмаха скасувати постанови, що нібито суперечать міжнародній банківській практиці. Це звільнило б їх від продажу $1,5 млрд своїх резервів.
"Стельмах сказав: ніяких змін у постанову не буде. Приходьте індивідуально, і ми будемо розбиратися. Тому що ви говорите одне, а насправді - інше. Ми робили запити по ваших материнських компаніях. Там розділяють наші побоювання, тому ми почуваємо себе впевнено і добре", - процитував голову НБУ голова правління одного з найбільших банків.
За словами Володимира Стельмаха, керівники чотирьох з восьми найбільших банків, які раніше вимагали від НБУ перегляду нормативу та у яких критична ситуація із приведенням валютної позиції, уже подали листа правлінню НБУ із проханням установити їм індивідуальний графік конвертації валютних резервів. Якщо ж інші банки не звернуться з аналогічними проханнями, то з 23 червня НБУ їх може штрафувати аж до 1% від статутного капіталу. "Усі, у кого є проблеми, щось писали в Нацбанк, хтось домовився, а хтось у процесі, - розповів директор казначейства одного з найбільших банків. - Вони обіцяли погодити індивідуальні графіки, але введуть низку обмежень на різні види діяльності".
Банкіри вважають, що, незважаючи на обіцянки МВФ і Віктора Ющенка переконати НБУ скасувати постанови, Володимир Стельмах відкинув прохання, тому що з 11 червня гривня раптово стала дешевшати на міжбанку. Так, валютний індикатор у минулу середу з рівня 7,610-7,619 грн/$ піднявся до 7,617-7,627 грн/$ у четвер, а в п'ятницю - ще до 7,631-7,654 грн/$. Учора долар торгувався на ринку по 7,639-7,655 грн/$. При цьому якщо з початку місяця середній обсяг міжбанківських торгів становив $200 млн, то в четвер він збільшився до $534,3 млн, у п'ятницю - до $639,5 млн. "Купували валюту всі, - розповів директор казначейства одного з великих банків. - Не знаю як інші, але в нас було багато клієнтських заявок. Можливо, на розрекламованих очікуваннях осінньої девальвації нерезиденти стали купувати валюту за гарним курсом, щоб вийти із країни". "Нацбанк злякався, що може не втримати курс, і тому не став затягувати зі спірною постановою і вирішив змусити нас продати валюту зараз", - підтримав колегу скарбник найбільшого банку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас