Забудовники не можуть "розморозити" довгобуди! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовники не можуть "розморозити" довгобуди!

Нерухомість
1088
Незважаючи на сприятливий для будівельних робіт сезон, процес "розморожування" будівництва в Україні йде повільно. Заморожена більшість девелоперських проектів з будівництва офісів і торгових центрів - останні банально буде "ніким" заповнювати, враховуючи, у яком тяжкому становищі сьогодні перебувають багато торговельних мереж.
Більше того, цілком можливий початок "ланцюгової реакції" банкрутств торговельних мереж - основних орендарів площ у торгових центрах. Так, на початку травня Господарський суд Києва відкрив виробництво у справі про банкрутство ТОВ “Мережа супермаркетів електроніки “Домотехніка” - одного з найбільших операторів ринку побутової техніки в Україні. Через різке падіння попиту на побутову техніку чистий збиток “Домотехніки” за січень-березень 2009 р. склав 201,825 млн. грн. проти 271 тис. грн. чистого прибутку за аналогічний період 2008 р., чистий дохід у першому кварталі поточного року скоротився на 43,3% - до 122,7 млн. грн. Тим часом мережа супермаркетів електроніки “Домотехніка” включає 27 супермаркетів загальною площею залів близько 53 тис. кв. м в 14 містах України, зокрема п'ять - у Києві, площі торговельних залів, яких становлять від 1,5 тис. кв. м. І потенційно всі ці торговельні площі звільняться.
Слідом за "Домотехнікою" кредитори почнуть прискіпливіше ставитися і до інших торговельних мереж. Тому частина з них буде змушена піти з ринку, а частина - скоротить кількість філій і "стиснеться", звільнивши орендовані площі. Усе це робить споруджувані торгові центри малозатребуваними. Аналогічна ситуація і з офісними центрами. У центральних районах Києва деякі бізнес-центри сьогодні стоять напівпорожніми, незважаючи на зниження орендних ставок. І навіть ті орендарі, які продовжують займати тут площі, замислюються про переїзд у більш дешеві офіси, а також звільнення частини площ через скорочення персоналу.
Тому будівельні компанії, які в портфелях мають незавершене будівництво офісних і торгових центрів, опинилися в складному становищі - гроші на завершення цього будівництва залучити нереально, але навіть якщо об'єкти і будуть побудовані, виникає проблема з їх заповненням. Багато компаній сьогодні розривають попередні угоди про оренду площ навіть у вже майже готових офісних і торгових центрах, не говорячи вже про заморожені довгобуди.
На ринку будівництва житла ситуація, з одного боку, начебто стабілізується.
Деяке пожвавлення ринку нерухомості наприкінці травня 2009 р. вселило в забудовників певну надію на те, що в них з'являться гроші на завершення довгобудів. На жаль. Покупці та інвестори навіть незважаючи на те, що на вторинному ринку падіння цін на квартири припинилося, "вигідними пропозиціями" забудовників на купівлю квартир у недобудованих будинках не спокушаються. Дійшло навіть до того, що Українська будівельна асоціація 29 травня провела екстрене засідання з метою виробити невідкладні пропозиції щодо порятунку будівельної галузі країни. У першу чергу, будівельники були стурбовані відмовою НБУ від здійснення операцій з облігаціями Державної іпотечної установи і операцій із продажу-купівлі цих цінних паперів, що могло б залучити кошти в стабфонд для фінансування будівельних об'єктів з готовністю 70%.
Тим часом сьогодні реально знизивши ціни на вже побудоване житло, будівельні компанії могли б отримати кошти на завершення довгобудів - тим більше, що на квартири в нових і у зданих в експлуатацію будинках з'явився певний попит. На жаль, забудовники настільки звикли до надприбутків минулих років, що знижувати ціни завзято не бажають, уповаючи на їх зростання, а також на допомогу держави.
Забудовники вважають, що допомога держави їм швидко "повернеться назад". "Українська будівельна асоціація закликає державу знайти спосіб надання фінансової допомоги приватним інвесторам добудувати своє житло. Ці гроші у вигляді відрахувань і замовлень на роботи повернуться в економіку країни і будуть сприяти виходу з економічної кризи", - сказав глава асоціації Лев Парцхаладзе і заявив, що недофінансування добудування житла зі ступенем готовності 70% катастрофічно вплине на будівельну галузь і буде початком нового оберту економічної кризи в Україні.
Однак уже сьогодні зрозуміло, що після того як десятки тисяч інвесторів не можуть одержати ключі від уже проплачених квартир, відродити довіру до забудовників буде з боку населення важко. І мало знайдеться громадян, які побажають брати кредити в банках, які одержать рефінансування під облігації ДІУ для купівлі недобудованих квартир. Попит на іпотеку для купівлі житла на вторинному ринку є, але сенсу в держави підтримувати таку іпотеку немає ніякого, а для того, щоб відродити іпотеку для первинного ринку, будуть потрібні, очевидно, роки.
Виходом могло б бути пряме кредитування забудовників за рахунок державних коштів. Але, по-перше, уже найближчим часом через різке падіння в реальному секторі бюджетні проблеми можуть загостритися, а по-друге, ризики тут надзвичайно високі, враховуючи, що значна частина українських девелоперів перебуває в переддефолтному стані. Таким чином, реально держава мало що може зробити для того, щоб допомогти будівельної галузі подолати кризу, а самі девелопери найближчим часом змушені будуть собі в збиток розпродавати активи, щоб мати кошти для завершення хоч якихось довгобудів.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас