Безробіття в Україні - найнижче в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробіття в Україні - найнижче в Європі

Казна та Політика
976
Число офіційно зареєстрованих безробітних в Україні за підсумками травня склало 752 тисячі людей, або 2,7% від усього працездатного населення.
Такі дані вчора оприлюднила Державна служба зайнятості. Ще місяць тому Центр зайнятості повідомляв про 808,8 тисячі непрацевлаштованих (2,9%). Таким чином, в Україні вже другий місяць підряд спостерігається зростання зайнятості населення.
За словами експертів, зниження безробіття прямо пов'язане із сезонними особливостями вітчизняного ринку праці. Так, улітку традиційно спостерігається зростання попиту на трудові ресурси в сфері продажів і послуг.
При цьому в країнах єврозони безробіття, незважаючи на наближення літа, продовжує рости. За підсумками травня воно склало рекордні 9,4%.
Не краща ситуація й у Росії. Там без роботи більше 10% працездатних громадян.
Аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Білан стверджує, що зниження рівня офіційного безробіття вже другий місяць підряд - короткострокове явище, пов'язане із сезонністю і частковим відновленням персоналу на підприємствах, які переоцінили глибину кризи і спочатку звільнили занадто багато працівників. "Зараз прогноз безробіття компанії "Драгон Капітал" за підсумками року становить 10%", - говорить Білан.
У той же час аналітик допускає, що він буде відкоректований у гірший бік після публікації Держкомстатом даних про зайнятість населення в I кварталі за методологією Міжнародної організації праці. "Держкомстат ураховує тільки офіційно зареєстрованих безробітних, а в нас немає масової традиції при звільненні реєструватися на біржі праці", - пояснює економіст інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Андрій Пархоменко.
Будуть сприяти зростанню безробіття і прийняті минулого тижня Верховною Радою поправки до закону "Про обов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття". Тепер українці, які звільнилися за згодою сторін, зможуть одержувати виплату допомоги з безробіття з восьмого дня після реєстрації в Державній службі зайнятості. Раніше виплата з безробіття починалася з 91-го календарного дня. Тепер Держслужба зайнятості буде оперативніше реагувати на ситуацію на ринку праці.
Тим часом фактор сезонності не підвищив зайнятість населення в європейських державах. Як і раніше лідером за числом безробітних є Іспанія. І хоча рівень безробіття в цій країні в травні 2009 року скоротився вперше за останні 12 місяців, він однаково становить рекордні 16,4% (3,62 мільйона людей). Нелегко і країнам Балтії. Так, у Латвії за місяць кількість безробітних збільшилася на 3,5 тисячі людей - до 126,6 тисячі. Ситуація в Естонії ускладнилася в останні 2 тижні травня. За цей період рівень безробіття змінилося з 9,5% до 10%.
Як і раніше високим залишається безробіття в Росії. Кількість непрацевлаштованих тут становить 7,7 мільйона людей, або 10,2% економічно активного населення. Аналогічний показник спостерігався в Росії за підсумками квітня. Це дало підстави російській владі стверджувати, що падіння зайнятості населення в країні сповільнилося.
Тим часом експерти Єврокомісії прогнозують, що тенденція до зростання безробіття населення підсилиться в наступному році. Так, єврочиновники прогнозують, що за підсумками 2009 року безробіття складе 9,9%, а в 2010-му очікується зростання до 11,5%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас