Кризовий пайок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кризовий пайок

Казна та Політика
2241
Минулого тижня Верховна Рада прийняла Закон "Про державну підтримку сільського господарства", суттєво розширивши список продукції, вартість якої підлягає держрегулюванню. Крім зернових, цукру і борошна, чиновники візьмуть під опіку гречку, молоко, м'ясо, овочі і фрукти, високі ціни на які буде гасити своїми інтервенціями Аграрний фонд. Втім, грошей в останнього на закупівлі настільки широкого меню немає.
Народні обранці вигадали спосіб приборкати ціни на продукти, що вирвалися з-під контролю. Минулого тижня парламент прийняв Закон "Про державну підтримку сільського господарства", поданий у ВР Василем Шлапаком (блок Литвина), Сергієм Рижуком (ПР) і Євгеном Кирильчуком (БЮТ). Документ суттєво розширює список ринків, на яких держава буде вести активну регуляторну політику.
Якщо раніше в перелік стратегічних входили тільки зерно (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза та ін.), цукор і борошно, то тепер об'єктами пильної уваги чиновників стануть також м'ясо, соняшникова олія, молочні продукти (сухе молоко, дитяче харчування і вершкове масло), гречка, овочі і фрукти.
Передбачається, що держава щорічно буде визначати мінімальні закупівельні ціни на ці товари, а гранична роздрібна націнка на них відтепер не повинна перевищувати 20%. Раніше, згідно із Законом "Про Кабінет Міністрів", уряд міг тимчасово обмежувати націнки на соціально значиму продукцію (м'ясо, молоко, хліб, цукор та ін.) на рівні 15%, однак на початку поточного року цю норму скасували. З "бонусів" аграріям, прописаних у новому документі, можна виділити і пункт, що зобов'язує оптовиків і роздрібні мережі розраховуватися із продавцями "стратегічного" товару протягом семи банківських днів після реалізації продуктів.
Забезпечити ціновий рай українцям повинен Аграрний фонд, при якому планується створити спеціальний інтервенційний резерв. В останній будуть складуватися перераховані товари, і при найменшій загрозі цінового сплеску АФ вийде на ринок з дешевою продукцією, щоб припинити підступ спекулянтів у зародку.
Ринок сприйняв ініціативу парламентаріїв скептично. На думку керівника агентства ААА Сергія Наливки, новий закон - не більш ніж політичні танці перед селянами напередодні президентських виборів, і він абсолютно нежиттєздатний.
"По-перше, в Аграрного фонду немає грошей на закупівлю настільки широкого переліку продукції. По-друге, повністю відсутня інфраструктура, яка дозволяла б забезпечити зберігання, приміром, м'яса, молочних виробів, овочів, фруктів", - відзначає він.
В експертів викликає питання і сам перелік товарів, які прагне контролювати держава. За словами глави профільної асоціації "Укролія" Степана Капшука, регулювати ціни доцільно на тих ринках, де спостерігається їх ажіотажне зростання.
"Приміром, соняшникова олія з початку року подорожчала лише на 5% (до 10-11 грн. за літр у роздробі), і далі цінові коливання можливі лише в межах 0,5% на місяць", - говорить він. По інших продуктових групах ситуація не настільки райдужна: м'ясо підскочило в ціні на 40%, молочна продукція - на 30-50%, цукор - 25%.
Керівник групи аналітиків Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа вважає, що продуктові інтервенції логічні на ринках, де відзначаються істотні сезонні коливання цін, а це насамперед зерно, цукор, молочна продукція. Однак, щоб мати можливість впливати на ціни, Аграрний фонд повинен мати у своєму розпорядженні обсяги продукції в розмірі 15-20% від внутрішнього споживання.
"Інтервента, яка контролює 2-3% ринку, ніхто серйозно не сприйме", - впевнений він.
Виходячи із цього регулятор повинен закласти в сховища близько 10 млн т зерна, 300 тис. т цукру, 60 тис. т м'яса, 50 тис. т молочної продукції, більше 100 тис. т овочів і фруктів. За найскромнішими оцінками, на це буде потрібно 8-10 млрд грн. У бюджеті на цей рік для потреб АФ передбачено лише не набагато більше 2,2 млрд грн., та й то, як розповів представник організації, що побажав залишитися неназваним, це не живі гроші, а обігові кошти, які фонду ще потрібно виручити, продавши торішні запаси зернових.
Так що ні масових закупівель нової продукції, ні інтервенцій, швидше за все, не буде.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас