Експерти: Зниження облікової ставки НБУ не вплине на активність на фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зниження облікової ставки НБУ не вплине на активність на фондовому ринку

614
Зниження Національним банком України (НБУ) облікової ставки до 11% не матиме істотного впливу на фондовий ринок, вважають опитані учасники ринку.
"Зниження облікової ставки НБУ не надало належної підтримки фондовому ринку. Цей інструмент має мінімальний вплив на фінансовий ринок і, відповідно, не може вплинути на реальний сектор економіки", - сказав аналітик ІГ "ТАСК" (Київ) В'ячеслав Іванишин.
У той же час він відзначив зрослий останнім часом вплив облікової ставки на фінансовий ринок у зв'язку з великими обсягами рефінансування Нацбанком комерційних банків. "Раніше облікова ставка була скоріше індикатором і фактично не формувала тенденції на фінансовому ринку, тому що не було активного рефінансування банківської системи", - сказав В.Іванишин.
На думку економіста ІК "Трійка Діалог Україна" (Київ) Ірини Піонтковської, враховуючи дорогий кредитний ресурс і мляву динаміку роботи реального сектору, навряд чи варто очікувати, що зниження облікової ставки НБУ змінить ситуацію на фондовому ринку.
Обидва експерти також вважають рішення Нацбанку знизити ставку досить логічним на тлі зниження інфляції і стабілізації валютного ринку. У той же час їх прогнози щодо подальшої динаміки ставки розходяться.
Так, на думку І.Піонтковської, подальше зниження ставки рефінансування малоймовірно на тлі очікуваної цього року інфляції в межах 16%.
"Хоча, у випадку продовження тенденції до уповільнення зростання цін подальше зниження ставки можливо", - додала вона.
У свою чергу, В.Іванишин вважає, що якщо НБУ слідуватиме монетарним підходам ФРС і ЄЦБ, що активно знижували облікові ставки на тлі дефляційних процесів, то зниження ставки надалі ймовірно.
Як повідомлялося, правління НБУ знизило з 15 червня облікову ставку до 11% річних з 12% річних, яку втримувало з кінця квітня 2008 року.
Нацбанк також з 15 червня знизив ставки по активних операціях, що втримувалися з лютого цього року, на 2 процентні пункти: по кредитах "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами - до 16% річних, без забезпечення – до 18% річних.
Правління НБУ звернуло увагу на появу певних ознак стабілізації на грошово-кредитному ринку. Як відзначається в публікації Нацбанку, певні ознаки стабілізації підтверджуються зниженням темпів інфляції з 2,9% у січні до 0,5% у травні, припиненням тенденції до відтоку коштів населення з банків, ситуацією на валютному ринку, зростанням обсягів кредитування підприємств реального сектору і зниженням ставок за кредитами і депозитами.
Востаннє Нацбанк змінив облікову ставку наприкінці квітня 2008 року, підвищивши її на 2 п. п. Ставки по активних операціях НБУ останній раз змінив у лютому цього року, підвищивши ставку за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами на 2 п. п., а без забезпечення – на 3 п. п.
Інфляція в Україні в травні 2009 року сповільнилася до 0,5% з 0,9% у квітні, а в річному вирахуванні - з 15,6% до 14,7%. За підсумками січня-травня інфляція склала 7,4%.
Офіційний урядовий прогноз інфляції на 2009 рік утримується на рівні 9,5%. Разом з тим, у рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом влада країни взяла на себе зобов'язання втримати інфляцію цього року на рівні до 16%. За оцінкою Ради НБУ інфляція цього року може скласти 12-13,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас