Медведков: РФ 17 червня оголосить про новий формат переговорів щодо СОТ, оцінювати строки їх завершення рано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведков: РФ 17 червня оголосить про новий формат переговорів щодо СОТ, оцінювати строки їх завершення рано

Казна та Політика
148
Росія на неформальній зустрічі робочої групи з приєднання до СОТ 17 червня оголосить про зміну формату переговорів щодо приєднання до СОТ, а також разом з Білорусією і Казахстаном проведе консультації із секретаріатом СОТ з питань приєднання Митного союзу до цієї організації, повідомив "Інтерфакс" голова російської делегації на переговорах щодо приєднання до СОТ Максим Медведков.
Про те, що Росія, Білорусія і Казахстан припиняють самостійні переговори про вступ у СОТ і починають переговорний процес щодо приєднання до цієї організації Митного союзу цих трьох країн як єдиної митної території, було оголошено у вівторок. Повноцінні переговори можна буде почати з 2010 року - коли Митний союз трьох держав буде формалізований.
"У середу на наступному тижні проведемо неформальну зустріч робочої групи з приєднання до СОТ, на якій оголосимо про зміну формату переговорного процесу щодо приєднання до СОТ і пояснимо причини цього", - сказав "Інтерфаксу" М.Медведков. За його словами, ведення переговорів щодо приєднання до СОТ у форматі Митного союзу також вигідно для СОТ, тому що до цієї організації буде приєднуватися не три країни з різними переговорними позиціями, а один Митний союз на уніфікованих умовах.
При цьому Медведков висловив думку, що приєднання Митного союзу до СОТ відбудеться в більш короткий термін, ніж відбулося б приєднання всіх трьох країн окремо.
Медведков також повідомив, що на наступну середу в Женеві також заплановані консультації із секретаріатом СОТ усіх представників Митного союзу. "Ми запросили наших партнерів з Казахстану і Білорусії провести на наступному тижні, швидше за все в середу, переговори із секретаріатом СОТ із приводу формату подальших дій".
До проведення цих консультацій, за словами Медведкова, рано говорити про можливі строки приєднання Митного союзу до СОТ і про механізм переговорного процесу. "Формування нової робочої групи з приєднання до СОТ - це один з варіантів, можливо, є й інші варіанти. Їх потрібно обговорити із секретаріатом СОТ, щоб вибрати найбільш оптимальний переговорний механізм", - повідомив він.
Медведков відзначив, що Росія далі просунулася в переговорному процесі щодо приєднання до СОТ, ніж Казахстан або тим більше Білорусія, але це не означає, що за основу переговорної позиції будуть узяті російські пропозиції. "Ми будемо пропонувати Митному союзу опиратися на російські стандарти, але це питання подальших консультацій", - сказав він.
Крім того, за його словами, потрібно буде, зокрема, обговорити і переговори щодо доступу на ринок послуг. Він пояснив, що Митний союз не регулює взаємодію в сфері послуг, а на переговорах щодо СОТ ці питання є важливими. "Тому нам потрібно буде домовитися усередині Митного союзу, щоб переговори щодо послуг із СОТ були скоординовані, але який буде механізм цих переговорів, зараз ще не ясно", - пояснив він.
За словами Медведкова, загальна переговорна позиція Митного союзу може бути вироблена до кінця поточного року.
Більш конкретні строки, сказав він, як щодо вироблення переговорної позиції, так і про запуск і можливе завершення нового формату переговорного процесу щодо приєднання до СОТ, стануть зрозумілі після проведення консультацій із секретаріатом СОТ і ухвалення рішення, у якому форматі будуть проводитися переговори, а також по досягненню домовленостей усередині Митного союзу відносно спільної переговорної позиції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас