Доведено: Тиск з боку начальства і колег по роботі шкодить психологічному здоров'ю і працездатності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доведено: Тиск з боку начальства і колег по роботі шкодить психологічному здоров'ю і працездатності

358
Жорстке поводження і соціальне залякування на робочому місці приводять до негативних наслідків для психічного здоров'я, негативно позначаються на трудовій ефективності і на сімейних відносинах. До таких висновків прийшли іспанські психологи High Court of Justice у Мадриді і Complutense University. За їхніми словами, систематична агресія та кількаразовий тиск із боку начальства або співробітників по роботі - досить поширене явище.
Експерти підрахували, що в середньому 14% людей зазнають психологічного утиску на роботі протягом останніх шести місяців, 8,2% страждають від перевищення посадових повноважень шефа або іншого співробітника час від часу, а 5,8% стають вигнанцями на робочому місці на тривалий термін. Найбільш частими формами професійного утиску є утаювання важливої інформації, що зачіпає працездатність, сексуальні домагання і застосування фізичного насильства. Отримані результати також свідчать, що жінки найчастіше зазнають психологічний тиск на роботі.
Проте фахівці спростували поширену думку, що молоді працівники у віці до 30 років і як правило новачки є найбільш уразливою групою для утиску. Огляд показав, що основна група психологічних знущань на роботі особи старші 45 років. Крім того було помічено, що саме співробітники з довгостроковим і стабільним контрактом найбільше страждають від зловживання посадовими повноваженнями.
Також зафіксовано, що психологічне і фізичне переслідування частіше можна зустріти в офісах із загальною кількістю працівників менше 50 людей. Деякі фактори, що сприяють переслідуванню, включають членство в робочій спілці і понаднормові години роботи. Тільки в 9% випадків професійний тиск виходить від підлеглих, а в 47,2% здійснюється босами, говорять експерти.
Дослідження визначило, що жертви професійного тиску частіше зазнають стрес, почуття страху, стурбованості, емоційну напругу, мають розвинені манії та депресію, а також мають погіршення професійних навичок і зниження ефективності праці.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас