Верховна рада припаркувала підприємства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна рада припаркувала підприємства

Казна та Політика
1264
Учора парламент прийняв закон про надання пільг новим підприємствам, створюваним на території індустріальних парків. Документ схвалюють не тільки депутати, але й експерти. Правда, прийняття закону в цілому зажадає внесення норми про збільшення розміру парків і більш чіткого механізму контролю, відзначають експерти.
Верховна рада вчора в першому читанні прийняла законопроект №3071 "Про індустріальні (промислові) парки (ІПП)", внесений депутатами БЮТ, Партії регіонів і "Нашої України- Народної самооборони". Аналогічний проект №3536 "Про основи створення індустріальних парків" депутатів Партії регіонів учора був відхилений. "Щоб не розпорошувати голоси, ми домовилися про підтримку законопроекту №3071, для того щоб до другого читання в нього були включені всі наші пропозиції", - сказав співавтор відхиленого проекту закону Анатолій Кінах. Серед поправок - більш чітка схема контролю за ІПП, визначення відмінностей ІПП на державних і муніципальних територіях.
Згідно із прийнятим документом, індустріальним парком буде визнана земельна ділянка площею більше 0,5 га несільськогосподарського призначення, що перебуває в державній або муніципальній власності, на якій керівна компанія створить комплекс об'єктів виробничої інфраструктури і буде надавати супровідні послуги (охоронні, транспортні, складські, інформаційно-комунікаційні та інші) з метою передачі індивідуальних земельних ділянок в оренду або суборенду інвесторам. На території ІПП можна буде вести будь-яку законодавчо дозволену господарську діяльність.
Керівна компанія ІПП зможе одержати від держави повну або часткову компенсацію процентних ставок за кредитами, залученими на п'ять років для облаштованості інфраструктури ІПП, а також провести прискорену амортизацію нових фондів груп 3 і 4. Компанії, що працюють в ІПП, одержать повну або часткову компенсацію витрат на обов'язкову сертифікацію продукції і 50-процентну компенсацію видатків на створення робочих місць за рахунок Фонду загальнообов'язкового державного страхування.
Створювати ІПП уряд Віктора Януковича пропонував ще два роки тому, але в листопаді 2007 року його законопроект був відкликаний з Ради. У серпні 2008 року в уряді Юлії Тимошенко заявили про готовність повторно внести документ. Однак учора парламент прийняв саме депутатський законопроект, що суттєво відрізняється від урядового. У Мінекономіки пропонували відкривати ІПП лише в депресивних регіонах, установлюючи в них режим спеціальної митної зони (звільнення імпорту сировини від мит у випадку експорту готової продукції), і надавати дворічний безпроцентний інвестиційний податковий кредит (відстрочку сплати податку на прибуток).
Визначити розміри ІПП пропонувалося в межах 20-700 га. Експерти підтримують ініціативу створення ІПП, але сумніваються у швидкій реалізації таких проектів в Україні. "Це правильний крок. Але, як показує досвід створення спеціальних економічних зон, замість залучення інвестицій і виробництва все закінчується звинуваченнями в корупції", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Андрій Пархоменко. "Мінімальний розмір ІПП такий, що з таким статусом може бути зареєстрований будь-який великий завод.
Незрозумілі і розміри пільг: хто одержить повну компенсацію по кредитних ставках, а хто - часткову?" - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Заступник голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона") впевнена, що при прийнятті закон буде суттєво доопрацьований: "Під час обговорення законопроект був підданий різкій критиці - чому розмір парку було зменшено до 0,5 га і чому нечітко прописані надавані державою пільги?"
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас