Ощадбанк чекає обіцяного рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк чекає обіцяного рефінансування

Енергетика
1157
Національний банк затримує рефінансування Ощадбанку, яке було обіцяно йому при видачі кредиту "Нафтогазу України". Як повідомлялося, фінустанова виділила НАКу 3,8 мільярда гривень для оплати імпортованого в травні газу. Це відбулося після того, як президент Віктор Ющенко звернувся до НБУ з вимогою рефінансувати держбанк.
"Гроші ("Газпрому" за імпортне паливо. - ред.) заплачені, але емісія ще не відбулася. Вона планувалася, і є рішення НБУ щодо рефінансування держбанку", - повідомив в. о. міністра фінансів Ігор Уманський. За словами директора департаменту Нацбанку з зовнішньоекономічних відносин Сергія Круглика, Ощадбанк може одержати ці кошти найближчим часом. "Можливо, НБУ просто технічно не встигав рефінансувати Ощадбанк і йому потрібно більше часу", - відзначив він.
Разом з тим Уманський повідомив умови видачі кредиту "Нафтогазу", які раніше не оприлюднювалися. За його словами, держкомпанія одержала позику на три роки. "Вартість кредиту склала 18-18,5% річних", - відзначив в. о. міністра. В Ощадбанку відмовляються коментувати всі питання, пов'язані з видачею кредиту "Нафтогазу".
До схеми розрахунків, реалізованої з подачі президента, Уманський має деякі застереження. Згідно з домовленістю з Міжнародним валютним фондом для одержання подальших траншів кредиту stand-by, Національний банк зобов'язаний забезпечити на кінець вересня розмір монетарної бази (гроші на кореспондентських рахунках комерційних банків плюс готівка в країні) не більше 210 мільярдів гривень, а на кінець року - 211 мільярдів гривень. На початок червня розмір монетарної бази становив 182 мільярда гривень.
"Якщо ми щомісяця будемо позапланово емітувати 5 мільярдів гривень, то в нас буде певний тиск на грошову масу, і ми можемо зірвати домовленості із МВФ", - відзначає в. о. міністра фінансів.
У свою чергу, у Мінфіні вважають, що за певних умов "Нафтогаз" може проводити розрахунки з "Газпромом" самотужки. "Я впевнений, що нам потрібно дати можливість "Нафтогазу" брати платежі з теплокомуненерго. Ми (Мінфін. - ред.) готуємо відповідну пропозицію і сподіваємося, що її підтримають Юрій Продан (міністр палива та енергетики. - ред..) і уряд", - сказав Уманський.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас