"Зелень" за зелень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Зелень" за зелень

Енергетика
654
На офіційному сайті комітету ООН, який займається контролем над дотриманням рамкової конвенції в галузі охорони навколишнього середовища UNFCCC, нещодавно розмістили величезний таймер зворотного відліку. Він показує, скільки днів, годин, хвилин і навіть секунд залишається до Копенгагенського саміту. Відповідно, стільки часу залишається в України, щоб вичавити з надзвичайно вигідних умов Кіотського протоколу, що йде в історію, максимум. Адже в найближчому майбутньому, цілком можливо, у нас уже не буде ні найбільших у світі парникових квот, ні їх покупців.
Усі "повітряні" мільярди доларів, якими ми так довго марили, можуть скасувати елементарним підняттям рук творці нових правил великої гри під назвою "порятунок клімату".
Манна небесна
Значну частину настільки необхідних інвестиційних коштів для енергетики, промисловості та сільського господарства Україна одержує завдяки продажу квот на викид парникових газів. Завдяки цьому такі підприємства і компанії, як шахта ім. Засядька, холдинг "Астарта", міні-металургійний завод "Істіл" одержують можливість технологічно переозброюватися.
Оскільки, згідно з умовами Кіотського протоколу, базовий рівень парникових викидів зафіксований показниками 1990 року, а вітчизняне промислове виробництво з того часу скоротилося удвічі, Україна автоматично стала одним з найбільших у світі продавців незатребуваних економікою квот.
За оцінками експертів Світового банку, наша країна могла одержати від цього прибуток у розмірі $15 млрд. уже протягом наступних чотирьох років. Частина цієї суми почала надходити в Україну вже зараз. Зокрема, японський інвестиційний банк Nomura заявив про намір придбати в нас до 300 млн. тонн квоти парникових газів, що за поточних цін коштуватиме йому майже $3 млрд.
Однак Кіотський протокол без візи з Вашингтона і Пекіна був приречений на неефективність із самого початку свого існування. Тепер, схоже, рятувати клімат будуть під диктування США, тому слід прислухатися до того, що пропонують Штати. Реалізація нової екологічної стратегії дозволить США змусити спочатку власні компанії, а потім і іноземні перекидати гроші на придбання "зелених" технологій. У такий спосіб американці створять фактично з нуля новий сектор економіки, що стрімко розвивається.
Точка відліку
Поки не зовсім зрозуміло, якою буде політика Копенгагенських домовленостей і як вона позначиться на Україні. Однак уже зараз очевидно, що українська промисловість необхідних для жорсткої та швидкої модернізації засобів не має. Чи вдасться їй уникнути штрафів?
Але головна для нас небезпека криється не в ризику втратити квоти. Справа в тому, що США пропонують змінити "базовий рік". За задумом американців, відлік повинен вестися не від 1990-го, а від 2005 року.
Саме цю дату вони заклали в законодавчу ініціативу "внутрішньоамериканського користування", за яку з дня на день будуть голосувати в Сенаті. І не виключено, що Вашингтон наполягатиме на 2005 році як на базовому для прийняття нової угоди. А це цілком можливо, оскільки розвинені країни, на відміну від України, ніяких "сентиментальних почуттів" до 1990 року не відчувають. Таким чином, ми не тільки втратимо квоту 764 млн. тонн, але ще й у випадку економічного зростання її десь купувати доведеться.
Тому екологічна модернізація української економіки, як і низки інших країн, що розвиваються, буде цілком залежати від закордонних спонсорів. Замість повноправного учасника ринку торгівлі квотами, де ми мали "товару" майже більше від всіх, Україна ризикує потрапити в залежність від багатих країн, які будуть уже не купувати, а дотувати окремі проекти.
Виступаючи на відкритті екологічного форуму в травні, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав лідерів світового бізнесу зайняти місце "в авангардах безпрецедентних зусиль з переоснащення новими інструментами світової економіки, яка повинна стати більш чистою, зеленою і стійкою".
"Компанії, які не мають стратегії в сфері клімату, історично опиняться в таборі тих, хто програв", - заявив він. Українську промисловість може очікувати та ж незавидна доля. Усе буде залежати від того, який табір для нас підготує розвинутий світ.
Ігор Гошовський
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас