Економіка Японії припинила "вільне плавання", ризики зберігаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Японії припинила "вільне плавання", ризики зберігаються

Казна та Політика
283
Японська економіка припинила "вільне падіння", і відновлення не змусить себе чекати, вважає член ради Банку Японії Хідетосі Камедзакі.
"До недавніх пір економіка падала з обриву, - цитує агентство Bloomberg промову Камедзакі. - Ми можемо очікувати початку економічного відновлення в найближчому майбутньому, оскільки темпи скорочення виробництва знижуються і заходи стимулювання справляють позитивний ефект".
Японський фондовий індекс Nikkei 225 злетів на 38% з березневого мінімуму на очікуваннях, що найгірша рецесія в післявоєнній історії країни пішла на спад.
Проте, Камедзакі застеріг, що відновлення може припинитися, якщо не покращаться показники експорту. Представник ЦБ Японії також звернув увагу на ризики дефляції, пов'язані з очікуваннями споживачів щодо зниження цін.
"Японія та інші азіатські держави демонструють значне відновлення виробництва, випереджаючи інші регіони світу, - відзначив головний економіст BNP Paribas у Токіо Рютаро Коно. - Однак відновлення поки є винятково наслідком змін складських запасів, а не ознакою поліпшення попиту".
Промислове виробництво виросло в Японії на 5,2% у квітні в порівнянні з березнем, що стало найшвидшим підвищенням за 56 років. Але обсяги промвиробництва як і раніше нижче рівня минулого року на дві третини, і повне відновлення забере значний час, заявив Камедзакі.
Темпи відновлення японської економіки будуть залежати від ситуації з експортом і споживчими видатками після того, як буде вичерпаний позитивний вплив програм стимулювання, загальний обсяг яких становить 25 трлн ієн ($261 млрд), сказав представник Банку Японії.
"Зберігається висока ймовірність того, що японська економіка може відновити падіння, якщо світове відновлення буде слабким і не надасть підтримку експорту", - попередив Камедзакі.
Голова японського ЦБ Масаакі Сіракава відзначив минулого тижня, що видатки компаній і споживачів "залишаться стриманими", навіть якщо ВВП у цьому кварталі виросте.
"Відновлення Японії неминуче буде помірним, і його буде супроводжувати високий ступінь невизначеності", - вважає голова Банку Японії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас