Ощадбанк прийняв вибух на свій рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк прийняв вибух на свій рахунок

Кримінал
5130
Учора вранці у Мелітополі (Запорізька область) у приміщенні місцевого відділення Ощадбанку відбулася серія вибухів. У результаті більше 25 людей, у тому числі двоє дітей, одержали поранення. Правоохоронні органи розглядають дві основні версії того, що трапилося: теракт і помста клієнтів банку.
Мелітопольське відділення Ощадбанку №66 розташоване на першому поверсі дев'ятиповерхового будинку на проспекті 50-ліття Перемоги - однієї із центральних вулиць міста. Свідки інциденту повідомили, що вибухи відбулися близько 10.30. "Рвонуло спочатку один раз, а потім ще двічі. Від вибухів розлетілося скло", - розповіла одна з місцевих жительок.
О 10.46 на місце події прибув мер Мелітополя Дмитро Сичов. Слідом за ним під'їхало кілька машин міліції, МНС і швидкої допомоги.
Із Запоріжжя приїхали фахівці вибуховотехнічної лабораторії. Пізніше з'явилися губернатор Запорізької області Олександр Старух, начальник ГУ МВС у Запорізькій області Віктор Ольховський, прокурор області Валерій Кулаков і начальник УСБУ в Запорізькій області Сергій Берест.
Коммерсанту-Україна вдалося поговорити з одним із вибуховотехніків, що вийшов із приміщення Ощадбанку. За його словами, вибухівка, швидше за все, перебувала в сумках, залишених у куті банківського відділення. "Розташування вибухового пристрою свідчить про високу кваліфікацію злочинців, - розповів він. - Вибухова хвиля йшла від порога по стінах приміщення, змітаючи вітрини і перевертаючи меблі. Розлетілося облицювання, частини покриття підлоги, скла. Тому стільки людей постраждало".
За словами Сичова, під час вибухів у приміщенні банку перебували чотири співробітники і два відвідувачі. Як повідомила заступник начальника Мелітопольського міськздороввідділу Таїсія Локошко, стан цих людей оцінюється як критичний. "Відразу було проведено дві операції. Усі потерпілі перебувають під спостереженням медиків", - уточнила Локошко.
Крім службовців і відвідувачів банку, постраждали ще більше 20 випадкових перехожих, у тому числі двоє дітей - півтора і десяти років. Госпіталізовано 24 людини, ще одну переведено на амбулаторне лікування. За словами Локошко, стан їх здоров'я не викликає побоювань. Вибух ушкодив також три автомобілі, припарковані біля відділення.
Тим часом Валерій Кулаков повідомив, що у відділенні №66 прогриміло не три, а два вибухи: "Перший - на порозі, еквівалентом 100-150 г тротилу, а другий - безпосередньо в приміщенні, еквівалентом 400 г тротилу". Як стало відомо, у приміщенні Ощадбанку було знайдено сумку з вибухівкою, що не розірвалася, а також декілька саморобних вогнепальних пристроїв і деталі вибухового. Проводиться їх експертиза.
"Ні ' тривожної кнопки', ні охорони, ні відеоспостереження у відділенні банку не було, - заявив прокурор області. - Це кричущі порушення! Зараз ми змушені працювати з тою інформацією, яку маємо". За його словами, правоохоронним органам удалося встановити прикмети підозрюваного, який, ймовірно, залишив ще одну сумку з вибухівкою в приміщенні банку.
Що стосується версій того, що відбулося, то про них силовики говорять неохоче. Зокрема, Комерсант-Україна стало відомо, що міліція відкинула версію пограбування, оскільки 28 тис. грн і невелика сума у валюті, які перебували у відділенні в момент вибуху, залишилися недоторканими. Як розповіло джерело в УСБУ в Запорізькій області, слідство відпрацьовує дві версії того, що трапилося: теракт і помста клієнтів керівництву банку. За фактом інциденту порушена кримінальна справа за ст. 15 ("замах на злочин") і пп. 5 і 7, ч. 2 ст. 115 КК ("навмисне вбивство, зроблене небезпечним способом з хуліганських спонукань").
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас