Банки продадуть за копійки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки продадуть за копійки

2430
Тимчасових адміністраторів, що призначаються НБУ в проблемні банки, минулого тижня наділили небаченими повноваженнями. Вони не просто контролюватимуть поточні операції фінустанови, але й визначатимуть їх вартість.
Новою постановою НБУ уповноважив саме адміністраторів визначати ціну акцій горе-банків. Опитані фінансисти упевнені, що новації присвячені націоналізації банків, яка почнеться цього літа. У такий спосіб держава зможе одержати їх практично задарма.
Згідно з постановою НБУ №225, що набуває чинності з 1 червня, тимчасовий адміністратор має право зменшувати розмір статутного капіталу фінустанови, визначати нову номінальну вартість акцій, проводити консолідацію і додаткову їх емісію.
"Банки повинні відображати різницю між зареєстрованим статутним капіталом і новим його розміром, який визначений тимчасовим адміністратором під час зменшення статутного капіталу шляхом зниження номінальної вартості акцій у складі загальних резервів", - говориться в документі. Після перерахування капіталу відбувається деномінація акцій фінустанови, хоча їх вартість, згідно з постановою, не може бути менше 1 коп., тобто не може бути негативною.
"Копійка - це своєрідна поступка: банки з негативним капіталом теж будуть щось коштувати. Хоча в іншому можна говорити, що в адміністраторів повністю розв'язані руки. Закладена формула дозволяє їм звести розмір капіталу, тобто вартість фінустанови, до мінімуму. Для цього досить лише в повному обсязі сформувати резерви під проблемні активи, попередньо кваліфікувавши як проблемну більшу частину заборгованості, і відняти її і резерви під неї з капіталу", - роз'яснив нову методику заступник голови одного з банків.
За даними НБУ, на 1 квітня негативний капітал мали три фінустанови: в Укрпромбанку він склав 2,516 млрд грн., у Трансбанку - 29 млн, "Причорномор'я" - 12 млн. Після застосування нової технології з негативним капіталом виявляться чи не всі проблемні банки. Станом на 29 травня в Україні тимчасові адміністрації були введені в 14 фінустановах: Укрпромбанку, Родовід Банку, Західінкомбанку, Трансбанку, Банку регіонального розвитку, Одеса-Банку, а також в "Надрах", "Києві", "Європейському", "Національному стандарті", "БІГ Енергії", "Дністрі", "Армі" і "Національному кредиті". З "Причорномор'я" наприкінці травня тимчасовий адміністратор був виведений і його поставили на ліквідацію. Як стало відомо, цього літа адміністратори можуть з'явитися ще в чотирьох-п'яти фінустановах.
Поки вони не розпочали деномінацію акцій. "Ми тільки одержали нову методику, але ще не подали свої пропозиції в Нацбанк", - сказав тимчасовий адміністратор Родовід Банку Віктор Кравець. Згідно з постановою після подачі адміністратором плану фінансового оздоровлення підопічного банку правління НБУ протягом двох днів ухвалює щодо нього персональне рішення - " Про особливості капіталізації" окремо взятої фінустанови. Потім адміністратор не менш ніж за п'ять днів оголошує закриту передплату на акції, після проведення якої нові акціонери протягом 12 днів подають у НБУ пакет документів про право володіння цінними паперами. Момент подачі такого пакета означає автоматичну реєстрацію збільшення капіталу.
Опитані фінансисти упевнені, що поява нового документа минулого тижня не випадкова і розрахована на майбутню націоналізацію банків. Запуск першої такої капіталізації за участю Кабміну намічений на початок червня. Минулого тижня регулятор затвердив подання на націоналізацію трьох перших фінустанов: Родовід Банку, Укргазбанку і "Києва", тепер їх документацію вивчають в уряді. 25 травня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко назвала п'ять фінустанов, акціонерами яких має намір стати її відомство: у Родовід Банку, Укрпромбанку і "Києві" воно претендує на 99%-вий пакет, в "Надрах" - на 91,8%, Імексбанку і Укргазбанку - на 75%+1 акція. Дотепер не зрозумілим є питання з банком "Фінанси та Кредит", який, за чутками, не може зійтися із чиновниками в розмірі пакета акцій. Нагадаємо, що, згідно з постановою Кабміну №429, фінустанова повинна продати йому не менше 60%+1 акція. На всю капіталізацію банків планувалося виділити 44 млрд грн.
"Після появи постанови НБУ стало ясно, як держава збирається зменшувати капітал банків і свої витрати на рекапіталізацію", - відзначив почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль.
Нагадаємо, що обов'язковою умовою при капіталізації за держкошти є введення у фінустанову тимчасового адміністратора або куратора НБУ. І деякі фінансисти тепер жалкують, що звернулися за допомогою до держави. "Це досить уразливий шлях, і дуже погано, що ми ним пішли. Адже якщо основні акціонери вирішили домовлятися з урядом або новими інвесторами і сприймуть процедуру спокійно, тобто ще й міноритарії, які купували акції на біржах і напевно почнуть судитися за втрачені гроші", - сказав Василь Горбаль.
Єдиний вихід для керівників націоналізованих банків, чиї власники прагнуть впливати на вартість своїх акцій, це наполягати на введенні в їхні фінустанови кураторів НБУ. Їхні повноваження досить обмежені чинним законодавством: вони можуть лише спостерігати за поточною діяльністю банку і доповідати про неї правлінню центробанку. Але швидше за все, після набуття чинності постановою №225 потенційних претендентів на капіталізацію від Кабміну значно поменшає. Нагадаємо, що спочатку на неї претендували 24 фінустанови.
Григорій Швидкой
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас