Банки коштуватимуть в копієчку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки коштуватимуть в копієчку

Валюта
5468
Сьогодні набирає чинності постанова Нацбанку №225, яка дозволяє тимчасовим адміністраторам зменшувати номінальну вартість акцій банків. Деномінація дозволить Кабміну мінімізувати витрати на рекапіталізацію банків, тому що номінал акцій може бути знижений до 1 коп. Але з реалізацією такої схеми не погодяться міноритарні акціонери банків, які можуть подати позови до НБУ, говорять банкіри.
Суботнє засідання експертно-аналітичної ради з питань участі держави в капіталізації банків, на якому повинні були затвердити рекапіталізацію Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ", не відбулося через хворобу прем'єр-міністра, повідомив виконавчий директор Нацбанку з банківського нагляду Василь Пасічник.
"Засідання відбудеться цього тижня, після чого тимчасовий адміністратор кожного банку буде проводити деномінацію акцій за розписаним сценарієм",- сказав він.
Деномінацію акцій банків з тимчасовими адміністраціями, згідно з постановою №225, з 1 червня необхідно буде проводити тільки в тому випадку, якщо регулятивний капітал після доформування резервів виявиться меншим за статутний. Нова номінальна вартість акцій буде розрахована за такою формулою: з вартості статутного капіталу віднімається різниця між статутним і регулятивним капіталом, а потім ділиться на нинішню кількість акцій. Теоретично при негативному регулятивному капіталі, як в Укрпромбанку, номінал акції повинен бути негативним. Але постанова Нацбанку зобов'язує адміністратора оцінити кожну акцію вище 1 коп., при цьому він може консолідувати акції. На прохання адміністратора НБУ може дозволити банку проводити окремі операції незалежно від застосування до банку заходів впливу.
Враховуючи останні дані - на 1 квітня,- деномінацію повинен провести і банк "Київ" (приблизно на 7%). У кого ще з п'ятірки рекапіталізованих банків регулятивний капітал виявиться менше статутного, поки невідомо - дані останньої діагностики не розголошуються. Адміністратор Родовід Банку Віктор Кравець розповів, що вони одержали такі інструкції, але їм поки не був названий термін їх виконання: "Є деяке протиріччя в тому, що регулятивний капітал - розрахункова величина, а статутний фонд юридично підтверджується бухгалтерськими документами". Серед усіх 15 банків з тимчасовими адміністраціями негативний регулятивний капітал також у Трансбанку, менше статутного - у Банку регіонального розвитку.
Тільки після деномінації буде проводитися додаткова емісія акцій банків для її викупу державою. При цьому змінена Нацбанком процедура фінансового оздоровлення банків залишає за діючими акціонерами пріоритетне право викупу акцій допемісії й збільшує для них термін викупу із трьох до десяти днів. З такими принципами деномінації акціонери банків можуть не погодитися. "Зрозуміло, що з донарахуванням резервів зменшується регулятивний капітал, але дотепер не було прямої вказівки, що потрібно збільшувати статутний,- відзначив почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль.- Деномінація - прецедент, що має юридичні наслідки, які навіть складно прогнозувати. Відпочатку мова йшла про докапіталізацію банківської системи. Хто буде об'єктивно оцінювати, наскільки правильною була оцінка адміністратора? Є міноритарії, які придбали акції на вторинному ринку із зовсім різною мотивацією. Тому будуть позови від міноритарних акціонерів, які не впливали на політику і діяльність банку і вочевидь будуть почувати себе ображеними".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас