ЄБРР прогнозує пролонгацію майже половини зовнішніх виплат банків України в 2009 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР прогнозує пролонгацію майже половини зовнішніх виплат банків України в 2009 р

Казна та Політика
512
Українські банки зможуть домовитися про перенесення на пізніші терміни $10 млрд зовнішніх виплат, що припадають на 2009 рік, при їхньому загальному обсязі на цей рік близько $21 млрд.
Таку оцінку дала старший банкір представництва Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні Ганна Токарз.
На форумі, присвяченому приватним інвестиціям в Україну і організованому в Києві в п'ятницю Райффайзен Банком Аваль і Raiffeisen Investment, вона аргументувала такий прогноз очікуваннями, що більшість материнських іноземних банків пролонгує видані ними своїм "донькам" в Україні кредити.
Токарз також продемонструвала прогноз Міжнародного валютного фонду, згідно з яким банки з іноземним капіталом відстрочать 90% усіх зовнішніх виплат, що припадають на поточний рік, тоді як місцеві банки - лише 20%. На думку МВФ, рівень пролонгації боргів для корпорацій складе 85%, зокрема для мультинаціональних - 100%, інших - 70%.
Згідно з оприлюдненими даними, у цілому по країні можливим буде перенесення на пізніші терміни 80% усіх виплат, що припадають на поточний рік, а з урахуванням торговельних кредитів - 70%, уважають у МВФ. Порівняно з попереднім листопадовим прогнозом, Фонд погіршив свою оцінку цих двох показників відповідно на 5 і 10 процентних пунктів.
Токарз підкреслила, що ЄБРР має намір надати істотну підтримку банківському сектору України. За її словами, в 2009 році банк має намір збільшити обсяг нових проектів в Україні порівняно з показником за 2008 рік на 15% - більш ніж до EUR1 млрд, з яких у банківський сектор буде спрямовано близько половини.
За її словами, банк цього року вже схвалив виділення кредитів на $250 млн для Укрексімбанка і $100 млн для Укрсоцбанка, а в цей час розглядає можливість виділення коштів Укрсиббанку, Мегабанку і Прокредит банку, а в цілому готовий підтримувати всіх своїх 13 клієнтів у цьому секторі, на яких припадає 35% активів банківської системи країни.
Вона також повідомила, що ЄБРР уже схвалив рішення щодо виділення EUR2,4 млн технічної допомоги Міністерству фінансів України для реалізації програми рекапіталізації банків і готовий надати її, коли буде потрібно. За її словами зустріч, що відбулася напередодні, у першого віце-прем'єра Григорія Немирі за участю глави Ради НБУ Петра Порошенка показала високий ступінь готовності програми рекапіталізації.
Серед проблем, Токарз виділила неможливість кредитування українських клієнтів у національній валюті й затягування дозволу цього питання українською стороною. Вона пояснила, що клієнти банку побоюються валютних ризиків.
Згідно з виступом, ЄБРР також сподівається на скасування постанов Нацбанку №107 і №109 про введення вимоги щодо формування резервів під валютні кредити у гривні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас