Ющенко призупинив дію постанови Кабміну про продаж 99 шахт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко призупинив дію постанови Кабміну про продаж 99 шахт

Казна та Політика
223
Президент України Віктор Ющенко припинив дію постанови Кабінету міністрів України від 2 квітня 2009 р. № 430 "Про запобігання кризовим явищам у вугільній промисловості". Про це сказано в указі № 375 від 29 травня 2009 р.
Президент вважає, що ця постанова не відповідає Конституції України. Зокрема глава держави відзначає, що прийняття законів і затвердження переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, Конституцією віднесено до повноважень Верховної Ради, яка є єдиним органом законодавчої влади в Україні (стаття 75, пункти 3, 36 частин першої статті 85). Отже, і внесення будь-яких змін до переліку об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, зокрема виключення з нього відповідних об'єктів з метою подальшого продажу, може здійснюватися виключно Верховною Радою шляхом прийняття законів.
Прийнявши постанову № 430, Кабінет міністрів переклав на себе повноваження парламенту, чим порушив статтю 75, пункти 3, 36 частин першої статті 85 Конституції. Діючи у такий спосіб, уряд порушив і норми пунктів 5, 10 статей 116, частини першої статті 117 Основного закону, а також вимоги частини другої статті 6, частини другої статті 19 Конституцій, які зобов'язують органи державної влади, у тому числі і Кабінет міністрів, керуватися в своїй діяльності Конституцією і здійснювати повноваження у встановлених Основним законом межах, підкреслюється в указі Президента.
Ющенко також направив відповідне подання до Конституційного суду.
Нагадаємо, вказаною постановою Кабмін схвалив рішення про продаж в 2009 р. на відкритих аукціонах 98 шахт і одного державного об'єднання "Сніжнеантрацит". Згідно з документом, шахти реалізовуватимуться на аукціонах групами черговості. До першої групи увійшли 50 шахт, до другої - 38 і об'єднання "Сніжнеантрацит", до третьої - 10 шахт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас