"Домотехніка" продовжила сезон банкрутств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Домотехніка" продовжила сезон банкрутств

5724
Господарський суд Києва відкрив виробництво у справі про банкрутство ТОВ "Мережа супермаркетів електроніки "Домотехніка" (Київ). Рішення суду винесене ще 5 травня, але опубліковане вчора. А стягнути борги з мережі кредиторам буде досить складно і доведеться домовлятися про реструктуризацію зобов'язань
Претензії кредиторів ухвалюються по 26 червня включно. Арбітражним керуючим призначена Марія Куделя. Приблизно, справа ініційована саме кредиторами, а не самою мережею. Вчора в прес-службі "Домотехніки" відмовилися коментувати ситуацію, пославшись на відсутність офіційної позиції керівництва.
Згідно зі звітністю компанії в системі розкриття даних ДКЦБФР, чистий збиток "Домотехніки" за січень-березень 2009 р. склав 201,825 млн. грн. проти 271 тис. грн. чистого прибутку за аналогічний період 2008 р. Чистий доход у першому кварталі ц.р. скоротився на 43,3% - до 122,7 млн. грн. При цьому на кінець першого кварталу компанія мала 476,9 млн. грн. непогашених зобов'язань, зокрема - банківських кредитів (більш ніж на 371 млн. грн.- у "Віейбі Банку", Укрсиббанку, "Індустріалбанку", Укрсоцбанку і Експрес-банку), а також 4,39 млн. грн. податкових і 104,079 млн. грн. інших зобов'язань. У лютому ц.р. компанія погасила трирічні облігації серії А на суму 20 млн. грн.
На думку віце-президента інвестиційно-банківського відділу ІК "Трійка Діалог Україна" Олексія Ращупкіна, у такій ситуації може бути розроблений план санації, відповідно до якого буде проводитися реструктуризація і поетапне погашення боргів. А якщо ні, то, відбудеться ліквідація компанії, продаж майна і розрахунки із кредиторами. "Отут кредиторам треба розуміти, що банкрутство і ліквідація компанії, тобто продаж усього майна - не завжди кращий варіант. Тому що грошей від продажу може не вистачити на погашення всіх боргів, і, відповідно, не всі кредитори одержать гроші",- сказав Ращупкін.
"Найбільші шанси стягнути кошти з компанії "Домотехніка" мають кредитори, перед якими вона має заставні зобов'язання. Видача коштів іншим кредиторам буде відбуватися за залишковим принципом. При цьому можливий варіант, що багато хто з них не отримає нічого",- розповів директор департаменту консалтингу ІК Concorde Capital Андрій Герус. За його словами, ситуація з "Домотехнікою" навряд чи стане унікальною для галузі, вона цілком може повторитися з іншими гравцями ринку: "Криза сильно вдарила у сегмент ритейла: попит на продукцію галузі впав у рази, оливи у вогонь підлила зупинка споживчого кредитування. Тому ритейлерам з високим кредитним навантаженням доведеться несолодко, прецеденти на ринку вже є".
Проблеми зараз і в іншого торговця електронікою і цифровою технікою з рідного сегмента "Домотехніки" - компанії "Сітіком" (володіє мережею гіпермаркетів електроніки City.com і входить до холдингу Unitrade Group). За підсумками першого кварталу 2009 р., загальна заборгованість "Сітікому" перед фінустановами склала 121,25 млн. грн., а, прострочивши низку виплат за облігаціями, компанія зобов'язана виплатити ще 69,338 млн. грн. власникам своїх паперів.
При цьому борги "Домотехніки" - не найбільші серед ритейлерів, які постраждали від кризи. Наприклад, західноукраїнська продуктова мережа "Інтермаркет" має зобов'язання в розмірі 880 млн. грн. перед банками, близько 200 млн. грн. - перед будівельниками, а також близько 145 млн. грн. - перед постачальниками. Переговори щодо можливої реструктуризації зобов'язань веде зараз новий власник мережі - компанія "Євротек", який на початку року придбав чернігівську мережу "Союз" з банківськими боргами 448,9 млн. грн. і 91 млн. грн. - перед постачальниками.
У сварці з кредиторами перебуває і ТОВ "Караван" (мережа однойменних гіпермаркетів). Компанія протермінувала виплати за облігаціями на 130 млн. грн., і за даним ДКЦБФР на четвертий квартал 2008 р. має загальну суму зобов'язань на 344,95 млн. грн.
Поки що про реструктуризацію за дочасним викупом облігацій на 250 млн. грн. змогла домовитися "Квіза трейд" (продуктова мережа "Велика Кишеня"), яка дозволить компанії відтермінувати виплати на рік. Також "Квіза трейд" скоротила до більш ніж 1 млрд. грн. (близько $150 млн.) інших боргів, які на кінець року становили близько 2 млрд. грн.
Мережа магазинів косметики "Єва" і продуктова мережа "Варус" оголосили про режим санації (маючи заборгованості 148 млн. грн. і 235 млн. грн. відповідно), що, за словами деяких аналітиків, допоможе компанії натиснути на кредиторів і досягти домовленостей щодо реструктуризації протягом року.
Однак поки що не всім вдалося домовитися. Так, постачальники "Інтермаркету" звернулися до правоохоронних органів із проханням про допомогу зі стягненням боргів. А кредитори "Каравану" обвинувачують компанію в махінаціях і виведенні з балансу компанії, щоб не платити за боргами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас